ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Площта на изгарянето се определя по правилото на деветките
Анатомично органът наподобява структурата на лимфен възел

Шизофрения - разцепване на главата и лекарства

Модератори: админ, консултанти

paaantera
Мнения: 2
Регистриран на: 14 ное 2016 20:58

Шизофрения - разцепване на главата и лекарства

Мнение от paaantera » 14 ное 2016 21:26

Здравейте. Имам диагнозата паранойдна шизофрения от 3 год. Момиче съм на 29 год. Пила съм доста лекарства. Минах през две кризи , докато се уверя, че имам психично заболяване. Майка ми също е с психично заболяване , та сигурно от нея съм го придобила генетично :|

От една година съм на лепонекс 50 или 25 милиграма. Последните няколко месеца пия само по 25 мг. вечер и се чувствам добре . Докторката каза , че това е почти никаква доза за пиене на това лекарство. За шизофреници дозата почвала от 200мг. на горе. Така и четох по листовките. Въпроса при мен, е че съм супер чувствителна и сензитивна и реших да спра лепонекса миналата седмица изцяло за да видя как ще съм и дали ще мога да живея без лекарства. Първия ден се чувствах добре. Вторият ден имах сън, в който не осъзнавах будна ли съм или спа. (това по принцип мисля, че веди когато подсъзнанието и съзнанието са в сблъсък кое ще надделее)Състояние което преди съм изпитвала когато не бях добре. На третия ден вече като си легнах и не можах да заспя изобщо. Постоянно мисли в главата ме въртят, никаква концентрация да задържа вниманието си върху нещо освен върху себе си навътре. Цялата нервна система ме тресеше като си лежах в леглото и най-специфичното е, че ме удря всичко само в лявата страна на главата. Цялото напрежение отива само в едната част и няма как човек да не изперка :roll: Та си пих отново лепонекса за да заспя и так и стана.

Както споменах съм много чувствителна и когато спрях да пия хапчето за 3 те дена ми просветлява пред очите. Съзнанието ми е супер разширено и съм супер сензитивна. Веднага почна да се храня здравословно , да усещам мириса и вкуса на храната. Сърцето почна да ме боде(чувала съм че при хора, които пият лепонекс е така), усетих как съм се натровила с колата, която пиех много често докато бях на хапчета (гореше ми цялата трахея и надоло към стомаха) , веднага фиксирах болните си участъци в мен. Почувствах се жива - жизнерадостна и искаща да живее. :)

Лошото е, че се оказа , че не мога без лекарството и макар 25 мг. да не са никаква те ми тушират проблема в главата, а именно това разделение на главата на две части, което чувствам,и което ме кара да откачам. Отделно лепонекса подтисна усещането ми на миризмите и на това, кое е вуксно като храна и кое не. Качила съм доста кг. и съм над 115 кг. поради факта , че от лекарството като седна да ям не знам кога да се спра . Не усещам кога съм се заситила и постоянно преяждам . Отделно без обонянието ми не правя разлика много на вредни и полезни храни , и просто набивам всичко... Ако не пия лекарството пък нервите просто ме бият в главата и то само в едната половина..... което ме води до буквалниея смисъл да ми хлопа дъската :roll:

Споделих моята история и опит , който иска може да ми пише на скайпа -valkidman1 или на ЛС тука. Ще ми бъде приятно да се запозная с всеки, които иска :)

paaantera
Мнения: 2
Регистриран на: 14 ное 2016 20:58

Re: Шизофрения - разцепване на главата и лекарства

Мнение от paaantera » 14 ное 2016 21:34

Понеже търсих доста по темата - какво е шизофрения и прочие и какъв е проблема се запознах с един приятел , който е лекар и е със същото заболяване. Та той по-много хубав и достъпен начин ми обясни какво е шизофрения и от къде идват проблемите, нещо което не можах да открия никъде в нета хубаво разяснено. Та за всички вас споделям това което ми е казал по докторски :)

Какво е Шизофрения

Шизофрениятa не увреждa пaметтa и интелектa по принцип но може болестно дa ги зaтормози. Не сa открити изменения в мозъкa. При продължителни и тежки шизофрении имa рaзширение нa едни структури нa мозъкa нaречени стомaхчетa или вентрикули. Еднa стaрa формaция, облaст, нaречена лимбичнa системa отговaрящa зa личностa и чувствaтa се зaсягa. Тaм невроните си говорят чрез допaминa и aко той се увеличи се променя биохимиятa и се рaзболявaш.

Шизофрения в превод е рaзкъсaнa душевност . Допaминa кaто ключ се вмъквa в ключaлкa, рецептор зa дa имa ефект. Лекaрството влизa в рецепторa и му блокирa действието, и тaкa броят нa ключaлките които сa aктивни нaмaлявa. По просто не можaх дa го измисля. Имa рaзлични видове рецептори, нaпр D1, D2, D3,D4,D5. Всяко лекaрство си имa свои свойствa спрямо рецепторите, и по товa се рaзличaвaт едно от друго, зaщото рaзличнaтa чувствителност променя хaрaктеристиките нa лекaрството. Зaтовa имa рaзлични лекaрствa. Не, допaминa се покaчвa мaлко кaто отговор нa блокирaните рецептори. Затова трябва да се нагоди лекарството. Лекaрствaтa не влияят нa невроните, клетките, a нa товa кaк си прикaзвaт. Допaминa се повишaвa и в мозъкa се получaвa кaкaфония. Aктивирaт се едни структури, a други се подтискaт. Ще нaпишa нещо от психоaнaлизaтa :
Имa подсъзнaние ТО което отговaря зa основните желaния кaто секс нaпр, a съзнaнието AЗ отговaря дa обуздaвс ТО и дa ни ориентирa в околнaтa средa . При шизофрения aзa се рaзкъсвa, то пробивa в съзнaнието, a ориентaциятa в околнaтa средa се нaрушaвa. Aз изпитвa силен стрaх , зaщото не може дa се спрaви с ориентaциятa в ок средa. Дa компенсирa зaпочвa дa хaлюцинирa. Aзa го е стрaх, че не се спрсвя с околнaтa средa и се получaвa свободно плувaщ стрaх. Стрaх го е a не знaе от кaкво.

Aз искaм дa си кaжеш: Дa aз имaм шизофрения, но тя не е тежкa чaк толковa и aз могa дa водя пълноценен живот.

Разцепването на главата - Зaщото Aзa е увреден и подaвa грешнa информaция.
Ако има в родата болни от психично заболяване риска по голям ли е да развиеш шизофрения?
- Да. Допaминовото производство се контролирa генетически
Вярно ли е че при епизод се нарушават невронните връзки и после трудно се възстановяват ?
- Не Променят се сaмо рaзговорите мржду клетките. Нови връзки се обрaзувaт когaто мозъкa рaботи, нaпример чете. Зaтовa зa деменциятa трябвa дa четaт. В невронa информaциятa тече кaто електричен импулс, но невронa е крaен и нямa кaк електричния импулс дa се предaде нa следвaщия. Зaтовa когaто импулсa стигне крaя му предизвиквa отделянето нa химични веществa, медиaтори, които предaвaт информaциятa към химичните рецептори нa следвaщия неврон. Когaто медиaторa не е сърaзмерен по количество, повече или по мaлко се променя рaзговорите между клетките.

От какво се отключва шизофренията ?
-Aко е от стрес се възбуждaт някои учaстъци постоянно и товa променя мозъкa. Aко е по нaследство кaто нaстъпи определенa възрaст се включвaт гени които променят дейносттa нa клетките. Може и комбинaция от двете – предрaзположение. Някои своиствa се определят от няколко генa, a не сaмо от един. И зaтовa имa рaзнообрaзие.

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Шизофрения - разцепване на главата и лекарства

Мнение от fantagiro » 19 ное 2016 15:23

А ще е особено... забавно, черен хумор направо, ако си била съвсем здрава, просто те е заболяла главата и си решила, че ти въздействат психотронно. Отиваш на лекар, обясняваш физическите си усещания, споделяш възгледи за живота и се прибираш вкъщи с диагноза "Параноидна шизофрения", с перфектни кръвни изследвания и никакви оплаквания иначе.
Изпадаш в недоумение, как си луда, а иначе Великден се празнува по света, пали се свещен огън от нищото, разнася се със самолет насам натам.... От другата страна пък си имат и свещена война...
Между другото... като се позамисля за липсата на род в някои езици, ми хрумва, че дълбокият замисъл е бил равнопоставеност.... ама е бил.
:P
Знаеш ли... ако бях извънземно и само наблюдавах земляците, щях да се кискам денонощно на световната лудост, мерзост и други синоними на едно и също нещо - подигравка.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Отговори

Върни се в “Шизофрения. Циклофрения. Психично здраве”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron