ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Много важно е самонаблюдението за размера и цвета им
Избягвайте храни, които съдържат Е211 и витамин С

Лечение на Шизофрения

Модератори: админ, консултанти

neoman
Мнения: 14
Регистриран на: 12 май 2013 18:03

Лечение на Шизофрения

Мнение от neoman » 30 апр 2016 11:41

Първо да разкажа за случая на сестра ми.
През лятото на 2012г., сестра ми (в момента 35г.), беше в много тежко състояние. Постоянно нервна, трудна за общуване с налудничеви мисли, парене в главата, отказваща да пие лекарства. Случвало се е да бяга от къщи под предлог че и правят магии, обвиняваше родителите ни, че и мислят зло, отказваше да признае поставената й диагноза: Шизофрения. Години наред ходене по мъките, сменихме няколко лекарства, но с различни странични ефекти и прекъсвания на приема им. От година на година състоянието й ставаше по- лошо, получаваше кризи, изразени с бурна емоционалност, рев, кавги или отпадналост, скованост (състоние на невъзможност да помръдне тялото си, предполагам ступор), дори безсъзнание (вероятно от изтощение и безсъние). Оставала е на лечение в Психиатричната клиника до хирургиите в Пловдив, но след това беше в още по- тежко и тревожно състояние.
По принцип живее в къща в с. Градина (на 50км от Пловдив) заедно с родителите ми. Аз съм от доста години в Пловдив (на квартира), завърших електротехникум след това Техническия университет, а сега и работя в Пловдив.
В къщи си беше истински ад, прибирал съм се с огромно нежелание. Не можех с нищо да й помогна, постоянно едни същи скандали рев, безсмислени спорове и отказ за прием на медикаменти.
Бяхме много отчаяни цялото семейство, родителите ми също не са много здрави с високо кръвно, баща ми пенсионер по болест. Самия аз ходех като зашеметен на работа, въпреки че живея в Пловдив нямаше как да стоя на страна от случващото се. Бяха изключително тежки, безнадеждни години, не веднъж сме били в безисходица, незнаещи към кой да се обърнем. Когато имаш в къщи човек с такава болест, тя убива щастието, желанието за работа и на останалата част от семейството. В малкото село и лесно се разчува, чувсваш се различен, изолиран, смазан.

Веднъж докато почивах пред компютъра, прочетох положителни отзиви за електростимулацията при такива заболявания.

Психиатър от Пловдив ни насочи към болница Свети Наум в София, с точно уговорен ден и час, състоянието и беше тежко не търпеше отлагане.
Сестра ми точно предния ден реши да избяга отново от къщи. В деня когато трябваше да сме в София тя просто я нямаше. Вечерта звънна полицията от гр. Наречен да си я приберем. Решила да си намери работа там и да остане (заради приятния климат и чистия въздух), тръгнала да разпитва хората, но не успяла и стигнала до полицията.
Както и да е, успях да я прибера вечерта, решихме да я заведем на другия ден в София, просто нямаше какво да я правим в къщи, не се издържаше. Малко ни се поскараха, че сме закъснели, но ни приеха.
Остана там 3-4 седмици, ходихме на свиждане чувахме се по телефона. През първите седмици терапия беше доста изморена от процедурите, но по лесно се говореше с нея. Хареса й обстановката в болницата, градинките отношението на персонала (и сега има нужда от такава спокойна, дружелюбна обстановка за да се подобри).
Изписаха я доста подобрена, адекватна, макар и все още против лекарствата. Именно затова бързахме да преминем наинжекцийте, които бяха предписали Xeplion 150mg.
Около четири години вече е на инжекций. Има оплаквания, че не може да спи, често се пита дали ще оздравее...Но като цяло състоянието й беше добро, макар и постоянно сънлива заради безсънието нощем. Винаги когато се приберях от Пловдив през почивните дни, това и беше най- големия проблем- безсънието. Питах дали се слага редовно инжекцята и отговора беше положителен, макар и с много оплаквания от отпадналост, ниско кръвно и др. В последствие разбрах, че инжекцията се слага на 40 дни при предписание на 30, предположих, че лекарят така е прецинил заради състоянието. Този месец получи пак симптоми от заболяването, предимно парене в главата, нервност, отричане на лекарствата понеже имали странични ефекти. Поразрових се в интернет за по- подробна информация и навсякъде пише да се бие на месец.
На базата на горенаписаното имам следните въпроси:
-Дали това удължаване на инервала (от 30 на 40 дни), не е била груба грешка, водеща до усложнения и забавяне на лечението?
-Може ли да се вярва на сестра ми, че й прилошава в момента на поставяне на инжекцията (все пак е с удължено освобождаване, дори и да има пик в първите дни)? Не е ли по- скоро внушение и страх от лекартвата?
-Дали вманиачаването й в здравословен начин на живот и приема на здравословни храни и билки, не изчистват лекарството от организма по-рано отколкото е необходимо, и затова да се получава започване и спиране на медикамента?
-Има ли възможност за дългосрочна хоспитализация с цел наблюдение и социална рехабилитация, при подходящи условия, дружелюбна среда и приятна обстановка?
В момента се стабилизира, но с добавяне на Хедонин 100мг. на ден. След хиляди убеждения и спорове се съгласи да продължи с инжекциите Xeplion 150, не на 40, а на 30- 33 дни.

П.С. Смятам, че един от основните проблеми за затрудняване на лечението и неподобряването на състоянието й, е липсата на специализирани лечебни заведения, които да осигурят адекватно и дългосрочно лечение. Такъв тип болни просто не са за домашно лечение, не са по силите на близките! Не може да се стабилизира болния за 2-4 седмици и после да се остави на произвола на съдбата!
Ако имате идеи за дългосрочна хоспитализация, клиники или санаториуми за рехабилитация (дори и частни), оставам на разположение.
E-mail: ned86@abv.bg

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от fantagiro » 30 апр 2016 13:24

neoman написа:
парене в главата - моето мнение е, че е прихванала вирус, но го кара по - леко от околните, които може да са с температура, втрисане, повръщане, разстройство и прочие. На мен ми се е случвало така и... следващите дни децата, мъжът ми, свекървищата са боледували.

и правят магии - стандартно вярване за селата... Да не говоря, че и в градовете се вихри. В София има хора, които 2010-2013 още лееха куршум. Това е вид секта, сигурна съм, че и родителите ти вярват в магиите.

обвиняваше родителите ни, че и мислят зло - няма да се очудя ако е така. С изрази от рода на "Какво ще си кажат хората?" и куп други. Тя учила ли е висше? Ако не, защо само ти? Ти си Избраният ли? Не е никак чудно, хора на по 65-70 да смятат сина за сбъдната мечта, а дъщерята, тя чужд късмет, аз дори съм наблюдавала подобно отношение и при по - млади хора... Трагедията е голяма.

получаваше кризи, изразени с бурна емоционалност, рев, кавги или отпадналост, скованост (състоние на невъзможност да помръдне тялото си, предполагам ступор), дори безсъзнание (вероятно от изтощение и безсъние). - Силната емоционалност е присъща на биполярното, а не на шизофренията. Може би е получила припадък, гърч... кой знае. Всъщност кататонната шизофрения явно е състояние на силен стрес, в следствие от което се получават припадъци или гърч. Тя помни ли после, че е стояла примерно минути, часове без да помръдне?


Оставала е на лечение в Психиатричната клиника до хирургиите в Пловдив, но след това беше в още по- тежко и тревожно състояние. - Не е никак чудно, ако потърсиш в нета, ще видиш предаване, в което се казва, че психиатриите не било тайна за никой, че са социални домове. Също имало разкрития, че ползват болните там като бели роби да вършат работа на психиатрите си.


В къщи си беше истински ад, прибирал съм се с огромно нежелание. - Абе, аз да ти кажа, опитът ми с пенсионери говори, че верно е ад прибирането.

Не можех с нищо да й помогна, постоянно едни същи скандали рев, безсмислени спорове и отказ за прием на медикаменти. - Кой започва скандалите - вие или тя? Защото така като описваш, аз познавам поне 4 шизофреника. Че и в магиите вярват. Може и повече да им е бройката, не знам.


Бяхме много отчаяни цялото семейство, родителите ми също не са много здрави с високо кръвно, баща ми пенсионер по болест. - Което означава, че в известен смисъл са психично болни. Високото кръвно е характерно за сприхави и агресивни хора.

Когато имаш в къщи човек с такава болест, тя убива щастието, желанието за работа и на останалата част от семейството. - Значи ти си пълен с обвинение към нея също. Не е много чудно, че смята, че родителите ви й мислят злото.


В малкото село и лесно се разчува, чувсваш се различен, изолиран, смазан. - То малкото село донякъде е причина за психозата. Родители, за които общественото мнение е от особено голямо значение, сдухват децата си да са изрядни.

Веднъж докато почивах пред компютъра, прочетох положителни отзиви за електростимулацията при такива заболявания. - На мен електростимулацията ми е висока музика, слушана през слушалки, по възможност с разнообразно звучащи барабани. :P


Решила да си намери работа там и да остане (заради приятния климат и чистия въздух), тръгнала да разпитва хората, но не успяла и стигнала до полицията. - Тя работата ще я доведе до ремисия. Каквото хоби е имала едно време, ако може да го практикува сега... С това може да й помогнеш.

През първите седмици терапия беше доста изморена от процедурите, но по лесно се говореше с нея. Хареса й обстановката в болницата, градинките отношението на персонала (и сега има нужда от такава спокойна, дружелюбна обстановка за да се подобри). - А защо никой вкъщи не е спокоен и дружелюбен с нея? Или родителите ти са пълни с изисквания? Не я оставят тя да си определи режима през деня... Какво да прави, кога да спре и прочие. Аз помня, че съм ревала едно време, докато сме беряли боб. А бях голяма и съзнавах защо трябва да се работи. Да не уважиш твърдението на човек, че просто не издържаш и си уморен... си е причина за невроза.


Изписаха я доста подобрена, адекватна, макар и все още против лекарствата. Именно затова бързахме да преминем наинжекцийте, които бяха предписали Xeplion 150mg.
Около четири години вече е на инжекций.


Има оплаквания, че не може да спи, често се пита дали ще оздравее..- Кажи й, че не е шизофрения. Кажи й, че е биполярно и ако се научи да се контролира Ще. (И да не... чудо голямо, с надеждата, че може да оздравее, няма да си посегне на живота.)

Винаги когато се приберях от Пловдив през почивните дни, това и беше най- големия проблем- безсънието. - Тя мисли постоянно за заболяването си, което я тревожи. Ако можеш да си позволиш психотерапия, прати я на терапевт.

Питах дали се слага редовно инжекцята и отговора беше положителен, макар и с много оплаквания от отпадналост, ниско кръвно и др.

В последствие разбрах, че инжекцията се слага на 40 дни при предписание на 30, предположих, че лекарят така е прецинил заради състоянието.


Този месец получи пак симптоми от заболяването, предимно парене в главата, нервност, отричане на лекарствата понеже имали странични ефекти. Поразрових се в интернет за по- подробна информация и навсякъде пише да се бие на месец.


-Може ли да се вярва на сестра ми, че й прилошава в момента на поставяне на инжекцията (все пак е с удължено освобождаване, дори и да има пик в първите дни)? Не е ли по- скоро внушение и страх от лекартвата? - Можеш да й вярваш напълно. Хапчетата са силни, какво остава за инжекция, която ше ти действа цял месец. На мен ми предизвикваха неконтролируемо треперене на ръцете само за един месец прием. Сега... нищо ми няма, рисувам си даже.

-Дали вманиачаването й в здравословен начин на живот и приема на здравословни храни и билки, не изчистват лекарството от организма по-рано отколкото е необходимо, и затова да се получава започване и спиране на медикамента? - Ако искаш да умре по - бързо, кажи й да се храни възможно най - нездравословно. Така се прочиства от токсините, понеже хапчетата са си живо натравяне, за да можеш да спиш... упоен.
Такъв тип болни просто не са за домашно лечение, не са по силите на близките!
- Мхм... имаше време, когато ако имаше къде да се скрия в къща, далече от всички познати, в непознато село, още по - добре - апартамент.... Никога нямаше да съм на лечение при мъжа ми в къщата, или пък при родителите ми.
Просто явно и сестра ти е искала сама да определя кога да спи и кога да работи, но не й се е получило.

Бих й вярвала стопроцентово. На мен ми беше много "забавно" да хвана мъжа ми, че ме лъже и се опитва да ме направи на по - луда, отколкото съм, след като хванах пък други свои близки как са забравили за неща, които просто не са за забравяне, към днешна дата се смея, понеже майка ми не помни вече как се бях уплашила, че имам рак на гърдата, понеже имам топче, обаче се оказа, че просто навлизах в пубертета и започваха да ми растат гърдите.

На мен паметта ми е по - силна от околните ми, понеже съм най - малка. Знаете ли колко беше гадно, докато бях изгубила доверие в паметта си, мисленето си, да изляза от това състояние?


Просто не мога да остана безучастна.
Ако аз бях психиатър, щях да помисля за работа, вътре в психиатрията. С някакво заплащане, като стимул.
Щях да осигуря преквалификация вътре, по време на престоя, след като премине психозата.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от fantagiro » 30 апр 2016 14:34

Ако изхождам от инфото за шизофрениците и факта, че Ван Гог бил с шизофрения, то... купи й по - скъпи бои или пастели(имало такива, с които картините стават перфектни), заедно с платна, въобще профукай 100- 200 лева за нейното здраве, купувайки й всички материали за качествени картини... така ще живне.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от fantagiro » 30 апр 2016 15:50

А за края на света нямаше ли налудности? Щото датата е особена 2012. На мен първите ми две психози бяха свързани с нея, понеже повярвах.
Към днешна дата смятам, че вярата в Исус Христос е като да вярваш в Дядо Коледа дори след 30-тата си годишнина.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

neoman
Мнения: 14
Регистриран на: 12 май 2013 18:03

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от neoman » 30 апр 2016 16:58

Здравейте,
Само да уточня някои неща. По-горе се опитах да опиша статуса на семейството не се смятам за Избраният. Бих се радвал тя да се справя сама, или поне да поеме малко отговорност за самата себе си, според мен тя трябва да е най-загрижена за себе си, ако не е съгласна с диагнозата, да си посещава психиатри има си автобуси през 1 час, може да се отиде навсякъде, има интернет може да се чете информация, да се интересува от хора с подобни проблеми. В къщи няма враждебна обстановка спрямо нея, храни се когато иска, прави каквото иска. Проблема е,че постоянно се оплаква, а като се посети лекаря, избягва да пие лекарствата, например за безсъние или допълнителни за симптомите. Какво да се направи за човек отказващ съдействие? Ок ще се радваме да е някаква по-лека форма на психично разстройство, но всеки експеримент и смяна на лекарства, изтощава организма, всяко допускане на криза е опасно и води до деградация. До момента от xepliona се чувстваше най-добре с минимални странични ефекти, единствения проблем безсънието, за което не желае да взима допълнителни медикаменти. Влизам в положение и разбирам, че и лекарствата имат странични ефекти, но какво да се направи, без лекарството е още по-лошо?

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от fantagiro » 30 апр 2016 17:26

Не си успял да ме разбереш. Според мен сестра ти е била пренебрегвана, за сметка на теб, за което ти нямаш вина. Аз самата като майка трудно мога понякога да лавирам между двете, камо ли хора от "онова време".
Защо не е учила висше например?
Иначе, това, че не търси информация за състоянието си е кофти.
Да разбирам ли, че скандалите са само за хапчетата?
Защото ако е заради тях... мъжът ми отнесе шамар по ръката, държа му синьо две седмици по тази причина.( Не стига, че ми беше казал, че му нося лош късмет като му пожелавам лека работа, ами на всичкото отгоре каза, че господ ме наказвал, задето баща ми се спомина. Даже във фейса си го имам това точно съобщение. Знам, че е казано в яда, но... с тая религиозна лудост много ми се иска да се престане)
Според мен, тя виси в интернет, но за да чете сектантски текстове, откъдето й идват налудностите. От друга страна пък, съдейки по себе си, натам са я тласнали мисли за самоубийство, които са породили въпроса "Ами ако има господ и ме накаже?" понеже нали според религията ни, самоубийството е грях.
Ако престанат да говорят за шизофренията като за генетично заболяване и признаят, че е плод на проблеми и секти, състоянието ми се струва ще стане лечимо.
Обаче, кой ше ти тръгне да отрича официалната религия? След като тя е конституцията, но написана с малко налудности, на диалектен език и съдържа и морал.(определение за библия :D)
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

neoman
Мнения: 14
Регистриран на: 12 май 2013 18:03

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от neoman » 30 апр 2016 18:30

За образованието, просто не съм споменал, но тя завърши семестриално останаха няколко изпита, които така и не си взе. Понеже беше задочно се опитваше дори да работи като шивачка по време на следването (около 19 си година). После си намери "приятелка" (по-възрастна жена на село, също упрекваща родителите си за състоянието си и неуспехите), с която бяха на един акъл и се подкрепяха в теорията, че лошите мисли на хората силно им влияят. Твърдеше, че усещала лошите мисли и трябвало да избяга на далеч за да не й действат (роднини са ни помагали да я приберем от границата).
Да споровете са предимно за лекарства. Тя непрекъснато се оплаква на майка ми, която проявава изключително търпение, успокоява я, дава и кураж всеки ден, че ще оздравее. Но понякога на сестра ми й става лошо и се налага да се пият лекарства предписани от лекар. Тогава започват убеждения, че макар и да имат странични ефекти просто няма как да се подобри без тях. Започват едни увъртания и всичко възможно да се намали предписаната доза, хапчетата се стриват /въпреки, че за някои е описано да се пият цели например Хедонин/. Последно от Хедонина се почувства по-добре, успя да спи въпреки, че го стриваше на прах. И още след първата седмица пак си запя нейната песен да го била спирала, че вече е добре и без него. Това са лекарства дългосрочно действие не може да се спира и започва когато си поиска, това не е Аналгин! Но не ще и не може да проумее, че като се пие се пие дългосрочно. Омръзва ни да спорим с нея, но като я оставим да не пие и сама идва "лошо ми е това ме боли онова ме боли" просто не знам как да се подходи с нея. И с лекарства и без лекарства все лошо, все се оплаква или ако е малко по-добре едно и също започва да говори "дали ще се оправя", "ами ако не се оправя...", не се измори едно и също да мисли и да говори, няма интерес към нищо да си отвлече вниманието, да се разсее... Сякаш не се интересува от себе си, все някой сякаш е длъжен да и угажда, да се съгласява, да я разкарва насам натам при всяка болка, да се грижи за нея. Има нужда някой да убеждава, че хапчетата са вредни и т.н, едно и също всеки ден години наред..

neoman
Мнения: 14
Регистриран на: 12 май 2013 18:03

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от neoman » 30 апр 2016 18:40

А за интернета, дори не си го пуска, или ако реши някой месец да го пусне само чете за страничните действия на хаповете и общо взето бързо и омръзва. Всъщност имаше един момент когато си пускаше някакви забавни серий по Youtube, но и това бързо мина, мотивацията и страда каквото и начинание да започне бързо се спира.

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от fantagiro » 30 апр 2016 18:49

:P Че ти ако знаеш аз колко пъти си повтарях мислите, за да си ги набия в главата тук...

Значи съм права, че е имало кой да й "размъти" главата.
Същевременно, аз също съм забелязала, че съпреживявам повече, отколкото трябва трагедията на хората. На сестра ти също по някакъв начин, колкото и да се опитвам да се откажа да доказвам, че не сме чак толкова луди, колкото и да си казвам "Добре де, нали се стабилизира, нали си откри бръмбарите откъде ти идат, спри със спама", обаче си имам една сериозна интернет зависимост.

Както и да е де.

за това, че усеща лошите мисли... Принципно, за шизофрениците казваха някъде, че не можели да разпознаят чувствата на хората. Иди ги разбери лекарите. Веднъж, аз бях разправяла, понеже ми беше много мистично, едно хлапе - на около 12 години на улицата, погледнах го в очите за малко и изпитах необясним страх. Секунди след това ми сподели, че много я е страх, понеже там преди няколко седмици, на спирката са блъснали момиче, въпреки че е било на тротоара. И други случаи съм имала, когато съм разпознавала емоциите на хората. Ако и тя е така, не би следвало да е шизофрения. Различните лекари дават различно описание за нея.

Принципно трябва да знаеш, че налудностите са пряко от безсънието и оскъдното хранене. ( С изключение на случаите, когато става въпрос за секта. Там е просто различен тип мислене, който... трябва да се преработи на нормален.)
Аз самата съм имала налудности. Когато се наспя, дори мога да обясня привидно налудното ми държание за какво е било, какво съм искала да кажа, но не съм имала възможността да подбера подходящите думи. Понеже мъжът ми пък е груб, както и брат му, баща му...
Значи... ако може да шие, ето й работа. Бях сигурна, че ще е добра в нещо, което се свързва с изкуството.
Не съм сигурна какво би станало ако излезе на квартира, в друг град, намирайки си работа като шивачка. Те би трябвало да знаят, че хората на изкуството имат по - такова мислене, дори помежду си, така че не би следвало да е проблем, че е с диагноза за бъдещите й работодатели.
Вземи й дори по - евтини бои(маслени), всичко това може да ти излезе и не повече от 50 лева. Ще я зарадваш.
За болките...ами че то нормално, на тая възраст вече започват да се обаждат от тук от там болежки май че.
Между другото, лекарите казват така:
след първа психоза - хапчета се пият една година
след втора - три
след трета - до живот
Някои шизофреници обаче преодолявали болестта.
Някои биполярни също.
Аз не знам колко симптоми имам заради това, че всъщност не съм много убедена, че някога съм била обичана от мъж, както трябва.
Според мен и при нея е така.
Прочетох ти това, че мотивацията й бързо секвала...
На мен всичките ми сектантски мисли секнаха, обаче все още често губя смисъла на живота.
:P
Ти внимавай, докато й търсиш лек, да не те вкара някой като мен в депресия.
:P
Че тогава ше стане съвсем "веселата къща".
С най - добри чувства казано.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от fantagiro » 30 апр 2016 19:22

neoman написа:За образованието, просто не съм споменал, но тя завърши семестриално останаха няколко изпита, които така и не си взе. Понеже беше задочно се опитваше дори да работи като шивачка по време на следването (около 19 си година). После си намери "приятелка" (по-възрастна жена на село, също упрекваща родителите си за състоянието си и неуспехите), с която бяха на един акъл и се подкрепяха в теорията, че лошите мисли на хората силно им влияят. Твърдеше, че усещала лошите мисли и трябвало да избяга на далеч за да не й действат (роднини са ни помагали да я приберем от границата).
На колко е сега?
По принцип, независимо дали става въпрос за шизофрения, биполярно или по - леки психични отклонения, всичко винаги започва долу горе по един и същи начин: учене, съчетано с работа, или пък двете и с любовен крах, но винаги повече от едно лошо нещо се е случило, за да доведе до първата психоза.
Кажи й, че е преодолимо. Макар че тя щом четири години е на хапчета, психиката й е достатъчно изменена. Същевременно, би трябвало лекарите да споменават, че ако има подобрение, инжекциите се спират.
От друга страна, баща ми явно беше пил депакин преди осем години, само че без психотерапия, е останал в едно такова положение, да чувства липса на смисъл у живота. Беше много трудно да бъде накаран да свърши, каквото и да е.
При първите две психози имах такива моменти, в които нямах мерак за нищо и се насилвах да правя всичко. При първата беше много ясно изразено: шест месеца ми бяха нужни, за да изпитам нещо различно от апатия - вътрешно.
При условие, че казват, че хапчетата могат да доведат до лоботомия - безчувственост, апатия и прочие, не е никак чудно, че се държи така.
Не съм много сигурна, но не е невъзможно.
Към момента аз съм на приливи и отливи откъм всекидневни задължения, търся свободно време и спокойствие, за да опитам.... маслените си бои, които обаче си бях купила сама.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

moonlight_shadow
Мнения: 6
Регистриран на: 10 юни 2011 14:53
Местоположение: София

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от moonlight_shadow » 30 апр 2016 21:34

neoman написа:-Може ли да се вярва на сестра ми, че й прилошава в момента на поставяне на инжекцията (все пак е с удължено освобождаване, дори и да има пик в първите дни)? Не е ли по- скоро внушение и страх от лекартвата?
Имам познати шизофреници, които са на инжекции, на никой не му прилошава. Всъщност инжекциите са същото като с хапчетата, те се водят депо и се разтварят в кръвта постепенно, за дълъг период от време. Хубавото на тези инжекции, че не може да излъжеш, че се лекуваш. Аз лично съм на хапчета, зипрекс 10 милиграма и мога да кажа, че като овладеят кризата след това следва дълъг период на ремисия. Странични ефекти има, както всяко друго подобно лекарство, но като ги пиеш повече време, организмът привиква.
neoman написа:-Дали вманиачаването й в здравословен начин на живот и приема на здравословни храни и билки, не изчистват лекарството от организма по-рано отколкото е необходимо, и затова да се получава започване и спиране на медикамента?
Не! Даже смятам, че здравословният начин на живот е много подходящ за нас, макар че не го практикувам.
neoman написа:-Има ли възможност за дългосрочна хоспитализация с цел наблюдение и социална рехабилитация, при подходящи условия, дружелюбна среда и приятна обстановка?
Човече, бил съм хоспитализиран, не е приятно преживяване, все едно си в затвор. Иначе обикновено в психиатриите ги държат най-много за три месеца, не знам да има други центрове.


Фантагиро, не вменявай чувство за вина, при всеки заболяването се отключва от различни фактори, не става въпрос за пренебрегване от страна на родители или пък агресия. Никой не е застрахован, просто се е случило, причините не са известни все още.

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от fantagiro » 30 апр 2016 21:55

Ами не знам, при мен случаят е малко по - различен. Сестра ми е съгласна, че с оглед на това, което ми се е случвало, е нормално да не съм съвсем наред с нервите. Разбира ме, когато й обяснявам за "откритията" си какво ме е бъгнало.
Нито майка ми, нито сестра ми смятат, че съм трагично болна.
Иначе аз си проверявам, би ми било интересно да прочета нейната гледна точка защо тя смята, че се е отключило.
...то зад психозите може да се крие страх, че обичаш брат си по по - друг начин. Взаимоотношенията брат - сестра също са особени. Например аз съм забелязвала как на симпатичните мацки братята в детството ги обиждат, явно по този начин прикриващи, че са привлечени от сестрата си.
Не е невъзможно да е зациклила над това, че брат й примерно е много, много хубав и успешен, то е нужно само веднъж да си помислиш "Абе, аз може ли да полудея толкова, че да се влюбя в него?" да се зацикли после над това и...т.н.
Дъ Шадоу, при теб ей така, от нищото ли се получи? Докато всичко ти беше наред и - бам, шизофрения?
На мен животът не ми е бил прекрасен, че да мога да си кажа, че няма причина да съм болна и е генетично.
Ама недей да ми бягаш, че ми писна да си говоря сама. :P
Липсата на любов, не мислиш ли, че е причина поне за депресия, тя шизофренията после лесно се хваща?
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от fantagiro » 01 май 2016 11:19

Ей, избега.

Христос Воскресе, мили мои! Изстрелвам се в небесата и се призимявам... за вас. :P

Неомен, кажи на сестра си, че каквито и самообвинения да има, част от тях са нормални. Израстват се, ако съм права, с възхищение и търсене на подобен човек(нормални са, защото аз не си знам родата, което ги правеше потенциални партньори. Дори преди една, две години разбрах, че друг братовчед, който уж бил от първи брак, всъщност ми бил истински братовчед, а не син на втория съпруг на жената от първия му брак. :P )
Поне при мен нямаше такава мисъл като "Абе, била съм дете, толкова ми разбирала главата". С оглед на това, че животът, казвала съм, не се живее първо на чернова и после редактиран - на белова, грешки са възможни до живот. Така че това изречение "Абе, била съм дете" в известен смисъл е валидно до живот, с пояснението, че законите трябва да са ясни на всички, а всякакви чудновати и шантави мисли са всъщност преходен момент "пубертет - възрастен".
Обясни й, лично на мен това ми успокои душата.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от fantagiro » 03 май 2016 13:20

Най - интересното е, че едва сега попаднах на статии за видовете биполярно. Освен това, то можело след психотичните епизоди да прерастне в хипохондрия или кататония. Хаха.
Което е сигурен признак, че нелекувано, паническото разстройство ще се изразява чрез най - различни симптоми.
Самият факт, че сестрата въпреки употребата на инжекции, пак има симптоми, е показателен, че нещо, някой предизвиква появата на симптомите й.
Ако питате майка ми, мъжът ми... те нищо не са направили, изрядни са, добродушни. Същевременно, когато се прибирах преди, изнемогваше, когато й казвах, че помагам само ако сме се разбрали предварително какво ще правим. А не... скимнало й днес нещо да прави и айде, давай, а моите планове не фигурират.
Мъжът ми, пък за него да не говорим. Бил се шегувал, че нямало да ме пуска на магазина сама. Явно страда от безизразно лице и глас. Не беше невъзможно да го направи, освен това преди пак ми е ограничавал свободата.
Та... симптомите могат да се предизвикат от на пръв поглед дребни неща... От гледна точка на травмираЩото лице.
Не напразно, когато разговарях с терапевта председател, ми беше казал, че ако искам семейна терапия, ще ми препоръча друг терапевт, ако някога реша да пия хапчета - пак - при друг лекар.
:P
При шизо и БАР, такива, каквито аз видях пациентите тук, има трудност в защитаването на личното пространство.
Самочувствието липсва(манията за величие е просто опит да се преодолее социалната фобия и чувството за некадърност, малоценност и прочие). И най - малката забележка, упрек, обвинение засилват чувството за вина.
И вместо човек да реагира по някакъв начин, отговаря с автоагресия.
Тя от своя страна пречи на израстването на личността.
Израстването на личността е да промениш нещо в себе си - дори това да е да държиш сметка на околните, както аз обясних на майка ми, че трябва да ми каже какво има да се върши в градината, за да си направя някакъв план. И не че нещо се промени тогава де :P , отгоре на всичко не можах да спя, което направи невъзможно окопаването на градината... и съответно нейните обвинения и насмешка. (Беше преди най - малко две години мисля.)
Затова... ако аз някога бъда поставена под запрещение и отговорни за мен са мъжът ми или майка ми, бих се застреляла пред това да живея такъв живот... като собственост на някого. В момента ме боли вратът и знам, че ми трябва покой, за да не се задълбочи болката. Обаче ако продължа да лежа, това ще предизвика сумтене със сигурност.
И... айде ще го преживея, поне нямам толкова задължения, но... когато имаш манипулиращи личности в дома си, психозите са неминуеми.
Освен това... дъ Шадоу, такива зверски схващания имах само след като пих халоперидрола преди шест години. Не можех да се вдигна от седалката в автобуса, като бабичка бях. Цензурирам се за това какво бих казала за хапчетата.
В крайна сметка, ако някой прави симптоми въпреки че пие хапчета или му бият инжекции, това е сигурен знак, че се нуждае от терапия.
Относно хипохондрията ми... Когато знам къде защо ме боли не се тревожа. Освен това е нормално да съм загрижена за здравето си, тъй като на профилактичен преглед не съм ходила. Не помня след втората бременност ходих ли да ми вземат цитонамазка. На мамолог не съм ходила, въпреки че по едно време имах някакво топче на гърдата, или по - скоро като раздробени бяха и двете, но едната повече. Откакто смених обаче сутиена всичко се оправи.
:P
И... след като си направих сама профилактичен преглед, бих казала, че съм в относително добро здраве. Само трябва да увелича малко движението, да включа упражнения.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Лечение на Шизофрения

Мнение от fantagiro » 03 май 2016 17:45

Неомен, гледам, че си тук. Явно ще си струва писането. Да не би и ти като мъжа ми: да ходи, бе, да ходи - пари има, да ходи на психиатър. По същият начин ми казваше - запиши се на курсове за шофьор, ще ти дам парите, ама ти ако ти ги дам ще ги изхарчиш. На среща му аз казвам - Хубаво бе, плати ми курсовете, парите въобще да не минават през мен...
Сега се кахари, че трябва, когато вали той да кара дъщеря ми на училище.
Между другото, днес се спънах в кабела на лаптопа и падна... Така че за ваше най - голямо съжаление като че ли това са ми едни от последните постове за неопределен период от време, понеже едва го включих след това.
:P
Неомен, купи ли й боичките?
Или ше се измъкваш, че тя и без друго много се глези?
Чао.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Отговори

Върни се в “Шизофрения. Циклофрения. Психично здраве”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron