ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Честата консумация на леща регулира кръвното налягане
Бебетата учат лексика от бащите си
Няколко прости съвета за храненето

групи за взаимопомощ

Модератори: админ, консултанти

rumen kasabov
Мнения: 2
Регистриран на: 16 мар 2016 12:18

групи за взаимопомощ

Мнение от rumen kasabov » 16 мар 2016 12:23

Здравейте,
Благодаря на всички които ще откликнат на този текст. Брат съм на младо момиче от Пловдив с шизофрения. Заболяването се отключи преди няколко години. въпреки различни терапии то е трудно за овладяване. Аз самият съм лекар от 15 години в чужбина и знам колко е коварно и трудно се поддава такова заболяване на терапия. Бих искал да знам дали случайно някой знае за съществуването на групи за взаимопомощ в България за близки и семейства на такива патиенти. Семействата винаги са подложени на голям стрес и имат нужда от помощ и обикновено хора в сходна ситуация могат много да си помогнат. Ако някой знае за нещо подобно в Пловдив, София, дори и другаде в България или ако има и хора с подобни проблеми ще се радвам да откликнат на призива. Ако знаете и за някакви места където да се получи информация също ще ви бъда благодарен. Благодаря ви и успех на всички.

moonlight_shadow
Мнения: 6
Регистриран на: 10 юни 2011 14:53
Местоположение: София

Re: групи за взаимопомощ

Мнение от moonlight_shadow » 17 мар 2016 00:14

Здравей! И аз съм със същото заболяване като сестра ти. Търсил съм такива групи за взаимопомощ, но в Пловдив така и не открих. Единствено, веднъж си записах час при една психоложка и тя каза, че организира събирания с нейни пациенти, но не отидох. Едно, че са много скъпи консултациите, друго, не мисля, че могат да помогнат по някакъв начин. Знам, че в София се организират такива сдружения, също и арт терапии. Ако искаш, се поинтересувай за сдружение Адаптация, но нямам впечатления, най-вероятно съществуват и други.
Може и да поддържаме връзка двамата, но ти сигурно си запознат с проявленията на болестта. Най-големият проблем, мисля е, че не осъзнаваме, че сме болни, тоест понякога сме склонни да спираме лечение, което води само до негативни последици. Веднъж осъзнаеш ли болестта си, пиеш лекарствата редовно, то постепенно привикваш с тях и не правят впечатление. Другият проблем е социализацията в обществото, което за всеки е индивидуално. Все пак, вярвам, че дори и с това заболяване, може да водим пълноценен живот.

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: групи за взаимопомощ

Мнение от fantagiro » 17 мар 2016 09:59

Знаете ли... то хубаво може да не осъзнавам, че съм болна, но... аз вървя по улицата, разговарям с хора... естествено, когато съм се наспала прилично и да ви кажа отговарят ми, не ме прибират в лудницата. Държанието ми може би е малко по - особено, но това произтича от пълната социална изолация в съчетание със съжителство с хора, които не харесвам, самата мисъл, че са около мен ме изнервяше.
Относно хапчетата... ами те нищо не правеха освен да ме приспят. И дори с такова впечатление останах, че това им е целта. Иначе нищо по - различно от обикновеното.
Дори логореята, която ме гони по време на сесия с псита си има обяснение. Търсех разбирането им, а не диагноза, търсех някой да ми каже: При тези обстоятелства е нормално да изпушиш. Дори и в твоята ситуация други да остават нормални, това е, защото не са си помислили за щуротиите, за които си мислиш ти - а именно примерно да чувстваш разлагането, когато умираш.
Предполагам, че съм в грешка. Изхождайки от разсъжденията си за мозъка, невроните и връзките между тях.
Хапчетата не са средство за вкарване на нови мисли, на ново държание. Дори бях чела, че при намалена фуункция на щитовидната жлеза понякога се наблюдавали извратени мисли. :P Аз пък съм на мнение, че намалената функция е следствие от стреса да живееш в извратена среда. Мислите, които се подвизават в главата ти са иззети мисли от средата, а стресът, който събужда средата намалява функцията на жлезата...
Та... понеже генетично мога да си споря и по медицински въпроси, смятам, че лично в моя случай хапчетата са излишни. Да не говоря, че преди два дни получих зверски болки в стомаха, не знам дали е от повечето храна, дали апандиситът ми се възпалява или просто организмът ми се чисти от хапчетата.
След третия ден стабилен сън те станаха просто излишни.
Общо взето, ако някога ме насилят да ги пия, съм си теглила чертата.
Не знам на теб близката ти защо е изпушила, но сигурно добре сте я потормозили, за да се отключи шизофренийката.

Пречела е с книги, ще й мине.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: групи за взаимопомощ

Мнение от fantagiro » 17 мар 2016 11:16

Освен това, Румен, ти си бил надеждата на майка си и баща си - не само лекар, ами и мъж. Като се сещам мен как ме водеха "момчето на тати", си представям колко ли пренебрежение е отнесла сестра ти. Няма да се очудя ако ми кажеш, че за разлика от теб, е с някаква посредствена специалност - както при мен и сестра ми - тя биология, аз икономика, че беше по - лесно. Е, от друга страна, аз не обичах да се напъвам много, четях с усилие, където ми е било интересно, както сега с психотерапията. Но пък изследователският ми дух е точно подходящ за медицина. В крайна сметка тя завърши информатика, но работи като маркетолог, докато аз, ако имах такова образование, в момента щях да съм сред добрите програмисти. Така че... след като работиш в чужбина, със сигурност имаш достатъчно пари, за да й осигуриш психотерапия. На мен фактът, че съм била в по - малка или голяма степен пренебрегната, не ми пречи да имам перфектни отношения със сестра ми. Ако не е постоянно в нейн собствен свят, означава, че просто разработва различни мисловни модели, погрешни, но все пак със своя собствена логика. Ако на налудностите й отговориш с... това е теология, бе, мила, ще се светне за какво иде реч.... Иначе фамилията ти ми напомня за един, който явно беше достатъчно впечатлен от задните ми части, за да ми пръсне над тях упойката, заради която в последствие чувствах изваждането на косми от фистулата ми. :P А дъ шадоу, ти ли си бе пиле, онова пиле, с което си писахме по едно време? Няма нищо мистериозно в психозите, те са плод на недоспиване, стрес... когато съм се наспала, съм уравновесена. Още повече, че имам за пример майка ми, която на времето е карала стандартния комунистически курс за даване на първа помощ, благодарение на което тя винаги е спокойна и хладнокръвна, никога не е била паникьосана, когато съм боледувала, дори, когато имах някакви обриви с размер два, три сантиметра всяка пъпка.
Така че... просто занапред ще заприличам на нея. Родителите на мъжа ми за сравнение - дали ще се убодат с игла, или ще си счупят пръст, се паникьосват и викат по един и същи начин. Което пък, понеже не съм се пазела, е довело до моята паника спрямо температурите на децата... Така, моят случай е разнищен, може да бъде даден на Динолова, за да си дообогати знанията... :P да дам 40 лева, за да си водя сама психотерапията надали ще се случи вече. :P Но пък, моите, моите тераписти.... ако някога забогатея, ще им пратя чек със сума, която ще е за завиждане.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: групи за взаимопомощ

Мнение от fantagiro » 17 мар 2016 23:40

И тук... постовете са си няколко, понеже първо давам пример за анализ на психоза, от друга страна давам нов поглед на Ковачев, а от трета страна... се чудя дали другият индивид дъ шадоу, не е онзи мушмурок, с който си писах преди. Беше възпитан обаче, трябва да се подчертава това.
Казват, че за глупаците глупостта е ежедневие, а за умните глупост... или нещо от сорта.
Не искам да ставам сериозна, достатъчно съм сериозна и подтисната иначе, в риалитито.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: групи за взаимопомощ

Мнение от fantagiro » 19 мар 2016 11:02

Така де... откакто си дадох сметка, че БАР, шизо, дислексия, аутизъм и прочие са болести, свързани с гениалността често, ми олекна на душата.
Накратко, макар че е един дълъг процес, за да се излекувате е нужно да внедрите мислене на атеист в мозъчето си, така, колкото и да си философствате в последствие, винаги след като възстановите пълноценния сън, ще се приземите на земята, тоест ще се нормализирате.
Другото, което е нужно - задължително режим храна - два пъти на ден, сън - шест или осем часа...
Не си пълнете главата с излишна информация, изберете си едно направление, което да си превърнете в професия... аз все още се чудя какво ми пасва най - много.
Поддържайте активността на мозъка си, за да се предпазите от проста шизофрения, като си поприпомняте я математика, я правопис - като не се ползват дълго време, стандартното е да се позабравят...
Понеже ми се струва, че при жените всичко опира до - омъжих се девствена и не се омъжих девствена... хм, макар да уважавам първото, съм поддръжник на второто. :P Нейсе, този лаф... който седял на два стола, накрая падал на земята, като се сетя от кой беше подобрен с твърдението, че е важно да си имаш и табуретка - това да не се обвързва с табуретката и моленето на нея, споменато някъде в европея.... та... мили мои... от тук да ви го кажа - липсвате ми. Не се знае кой може да попадне на този ми пост, няма да е очудващо ако е някой на сърце.
Ако се завърна в бг по някаква причина, ще се опитам да спретна една среща на баровци и шизофреници. Явно първите създаваме теории, вторите ни вярват, като едно цяло сме си. :P
Атеизмът обаче завръща мозъкът ми на земята, така че... ако се срещнем аз ще ви говоря за това, както и за "трябва и искам", избирателно мислене и зависимост от авторитети, давайки за пример себе си.
Като се сетя колко кадърни недевствени познавам, или пък потенциални биполярни, то си е повод за гордост да съм сред вас. 8)
Не ми се живее в простотия.
Ето ви накратко рецептата за лечение на БАР и шизо. Имате и дългата, но нередактирана версия.
Не знам дали е нужно това да го има в книга, след като нещата са казани в увода за психотерапията - тоест това е теорията, а моето - практични примери. Сигурно може и да е полезна, но все си мисля, че този пост, постовете от последните да речем 6 месеца, са предостатъчни, за да ви се избистри, че психозите са от една страна теология, от друга - стрес и безсънни нощи, поради огромно неразбиране, произтичащо от това, че някой изисква от вас постоянно компромиси.
Ако се върна, правим среща, ако се навиете, за мен критерият ще е диплома за завършено висше образование обаче, съжалявам, държа си на образованието, гарант за по - малко психопатия ми е, макар че е спорно също, но... държа си на "Напред, науката е слънце". Мафу, ако четеш... хапчетата, които ми дадоха, в упътването им пишеше, че могат да доведат до затруднено уриниране, имай го предвид.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: групи за взаимопомощ

Мнение от fantagiro » 13 апр 2016 19:56

Хрумна ми как може да се осигурят нещо като защитени жилища. Чудих се дали да го публикувам и дали аз може да направя подобна група за моя регион, че запустява, даже знам за едно село, състоящо се от сигурно 10 човека, вече наприличващо махала. Не е нужно някой да знае за диагнозата ви, особено ако не сте поставени под запрещение. Важното е да сте в ремисия и... да си обещаете, че ще си поддържате къщата, както и че ще засаждате пространството с картофи, боб и прочие. Кака може да ви дава съвети в тази насока, пък дори и да немога... :P има кого да питам.
Може би и в психология трябва да го метна.
http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopit ... va-6052544
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Отговори

Върни се в “Шизофрения. Циклофрения. Психично здраве”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron