ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Точният хранителен режим може да помогне борбата с целулита
Множеството изследвания са доказали вредата от UV лъчите върху...
Бебетата, започнали да ядат твърди храни по-рано, се събуждат ...

Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Модератори: админ, консултанти

vbb777
Мнения: 8
Регистриран на: 25 дек 2015 23:38

Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от vbb777 » 20 фев 2016 16:52

Какво точно се променя в поведението, състоянието и вида на такъв човек, какво точно представлява шизофренната криза и по какви белези се разбира че е настъпила криза?

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от fantagiro » 20 фев 2016 17:25

Не трябва да се допуска повече от два дни безсъние, да речем. Безсънието е основен симптом.
Основната промяна е в намалянето на съзнанието, на способността да обясниш сам на себе си асоциациите, които са съсвем естествени. На други хора съответно още по - малко.
Един "шизофреник" просто трябва да поспи два дни, да се чувства сигурен, да му се обясни за тоя пуст "символизъм", тоест ей те тази липса на съзнание, че тя е естествено състояние, когато не си спал....
И тогава евентуално може да разбереш, ако не си гледал или гледала филма за пирамидите, че едно време са мислили, че има магия, понеже всеки известно време след посещението им умирал, докато накрая не се разбрало, че нещо - устройство или злато - не помня, изпускало отровен газ, който се спускал мисля един метър над земята... не помня добре. Но пък ми хрумна, когато майка ми ми изми целия дом с белина, и така няколко пъти за един ден. :P
ОКр да нямаш около себе си, ше те умори от мания за чистота.
Това не е излизане от темата, а практичен пример как ако обяснявах на Христо Теодосиев преди няколко месеца за пирамидите, щеше да ме вкара в психиатрията с чисто сърце, понеже нямаше да ми достигне може би речево богатство поради липса на сън, за да му обясня всичко, както си трябва. А и съм срамежлива по принцип.
:P Като малка, когато имаше земетресение, така се бях изплашила, че за няколко минути не можех да говоря, бях забравила и за това. Вместо да викам майко, майко, излезе едно нечленоразделно мако, мако...

Та... шизофрения ли е ПР ли е, иди разбери.

Последният път беше предшествано от две болни деца, стрес, понеже смъкнаха температурата много, аз не ядях, майка ми ме изнерви, вуйчо ми имал налепи по аналното черво, за една седмица неопределено количество стресови ситуации. Като за капак се избъзиках тук, че съм като вятъра, и ден или два след това, такъв вятър фуча тук, с дъги през целия ден - ако щете ми вярвайте, че нямаше как да не изтрещя накрая. :P
Просто не бях виждала такова време, а мъжът ми нищо интересно не ми е разказвал за тук.

.... та тук времето, когато се сменят сезоните е уникално. Има дни, в които духа много. А само когато духа навсякъде, около вкъщи е тихо - като окото на бурята, Тайпан е книгата, за която ми дойде на ум, та си изкарах акъла какво ли ще стане, ако такъв вятър влезе вкъщи. Може да я прочетете много е интересна.

Ако това е шизофрения въобще. Няма един пси, който да се произнесе тук, представяте ли си?!
Понеже ако се произнесе, съм доказала, че лечение има, и то безлекарствено.

Промяната в един момент е, че започваш да си дириш и собствения интерес, което никак не се харесва на околните, свикнали все ти да правиш компромисите. И понеже са малко изроди, ше гледат да те убедят, че ти си болния всячески.

Мъжа ми му приложих миналата или по - миналата година кръстосан разпит, защото иначе щеше да ме изкара, че халюцинирам спомени, за да го хвана, че ме лъже най - безсрамно, знаейки, че ми е еталон за нормалност... до тогава де, макар че е силно казано.

Майка ми пък тя... аз й казвам защо това на пръв поглед дребно нещо не искам да прави с децата ми, тя изпищява вътрешно, понеже я боли, че е допуснала грешка и й трябва една година, за да ме възприеме.

Тия тук пък... безмозъчни, най - после мирясаха поне, щото може да им е просветнало, че са виновни.

Братовчедка ми... просто оправдава майка ми. И освен това такива като тях двете крепят семейството си по този начин, говорейки неща от типа на: Да сме добре на пук на душманите.

Макар че... докато не ми скрои номер да ми казва да не ходя в сестра ми, че те щели да ходят, никога не съм им желала злото. Що за безобразие е да забраняваш на някого да ходи у сестра му?
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от fantagiro » 20 фев 2016 17:39

Съжалявам, че ще оспамя, но мисля, че е важно, за да се видят и другите гугутки тук.
Мисля си, че са ми завиждали затова, специално те двечките, че съм висока, общо взето, стройна.
Освен това умна.
Нищо, че съм позабравила правописа, нищо че допускам грешки, ако седна и попрочета, мога да правя сложни изречения без да ги товаря излишно.... знам кога да ползвам и това, и онова, и третото, както и къде да сложа запетайки.
И не за друго... аз не мога да допусна да вложа надежди само в едното дете, а другото да гледам ей така, през пръсти.
А аз пък... да се правя на повърхностна, защото най - вероятно ако покажа колко много знам на един спец за психиката на човек, ще му се издигна в очите достатъчно, че да направя раздори.
:P
Не съм се стремяла да се харесам, ами да забавлявам.
Дразнело ги е, че приличам на леля ми, тоест че съм умна. А това си върви така или иначе с малко по - мъдро държание, малко повече желание за самостоятелност....
Нормално ли е на 23 години свако ми например, да ми държи сметка какви цигари да пуша?! И гири ше ми вдига за това. Тогава де. Алкохолик.
: )
Баща ми? Нормално ли е да се напиеш като идиот и като за последно, вместо да се хванеш да си оправиш контактите вкъщи? Засякох го веднъж и аз, че майка само дето електроинжинер не е станала.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

vbb777
Мнения: 8
Регистриран на: 25 дек 2015 23:38

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от vbb777 » 20 фев 2016 17:40

Тоест, ако без наличие на безсъние симптомите си ги има, значи става дума за шизофрения (понеже доколкото съм чувала и аз, при липса на сън дълго време човек става неадекватен, започва да халюцинира, симптоми характерни за шизофренията, но ако е здрав те изчезват след като се наспи)? А задължително ли е при криза човекът да престане да се храни? И страхът, че ще бъде натровен единствена причина ли е или може да спре да яде и заради други убеждения??? Също, бихте ли ми обяснили какво точно означава "налудност на озарението"? Това, и т. нар. "вцепенение" или ступор едно и също нещо ли са? Благодаря.

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от fantagiro » 20 фев 2016 17:55

Аз ви казвам, че близките ми създават драми от нищото. Не напразно, когато изпадна в кома, исках да не стъпвам повече при роднина, понеже само бели на главата ми носят.

Не ви лъжа за булимията. Нито за ОКР-то. Нито за вярата в леенето на куршум. Нито за припадъците едно време, ама не моите, защото ми се струва доста зловещо чак припадъци да получиш от нерви... и такова го съжаляваш, а то не разбира, когато ти сам си изпаднал в подобна дупка заради същите идиотщини.

....


Не знам, вбб. При мен симптоми липсват, ако съм се наспала. Тоест... мога да различа, че размишленията ми по време на психозата относно разни събития които се бяха случили в рамките на две години, че може да са плод на случайно съвпадение, но може и да не са. Тоест... фигурира съмнението, че моите мисли може да са верни, ама може и да не са. Не се знае хората около мен колко са луди, но да не навлизам в подробности.

Относно страхът от натравяне.... хм, да ти кажа, за едната продавачка ми разправяха как давала развалени яйца, изкарвайки ги от специално място, та спрях да ходя в единия магазин. Гледам да е някъде, където не ме познават. Даже към това се ориентирам и занапред.
При условие, че бабичката тук има няколко инсулта, съм предупредила свекърва ми да я гледа как готви, че не се знае кога какво може да сложи в яденето.
Свекърва ми и свекър ми и те остаряват.
Мъжът ми... общо взето, при условие, че давам от всичко на децата си, те знаят това, просто няма как да ми слагат каквото и да било в яденето, все още уж ги слуша главата.
В банката... когато направих кризата, ми мина през ум да не са ме натровили. Обаче за там... нали ти казвам - психозата ми си има логика. Може естествено всичко да се е наредило случайно по начина, по който се е наредило. Тогава ме беше страх да мисля, това причини психозата.
И понеже не бях яла, не бях пила вода, съм имала вкус в устата само на кафе, което има вкус малко на ракия, ако не се пие вода, но това го разбрах едва в следващите години. При условие, че ти казвам, че колежките ми бяха с диагнози, разбираш ли, не е невъзможно, ако някой се чувства ненаказуем заради парите си, да скрои каквото и да е, по принцип. Не са ме натровили с нищо друго, освен с приказките си.
Вцепенение... ако погледнем на онова детското вцепенение, когато си мислех, че ме нападат извънземни, а имаше земетресение.... :P Пак е ПР, не шизофрения.
Не съм получавала ступор.
Не знам "налудност на озарението" какво е. Може би, когато откриеш, колко си добродушен, тоест това осъзнаване какви качества имаш.
Обаче тая налудност е заради безсъние при мен, а и поради ниско самочувствие. Преди нямаше да се въодушевя толкова, че например мога да си разсъждавам по медицински въпроси, да създавам хипотези и прочие, понеже нали съм зубър, и то от тези, които обичат да учат с разбиране, а не кълват, научавайки на изуст.
Пречупвам нещата през собственото си мислене. Като се напъна де.
Значи съм напълно нормален човек, понеже като се наспя мога да обясня кви съм ги диплила в безсънните си нощи.
:P
Нищо де, аз шизофрениците, тия истинските, а и аутистите като Бетовен, биполярните зубърчета, я, ако мога да си ги прибера около себе си, като клочка пиленцата си....
:P
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от fantagiro » 20 фев 2016 18:03

Забравих да посоча, че девер ми от години пък страда от безсъние, спи по два три часа, поне така казват. от два нататък пази и той. :lol:
Итърва ми по едно време от смахнатите й диети пък и работата й, получаваше изтръпване на ръцете.
Я не знам като им заседнат тромби из мозъците какво могат да ми сътворят.
:P
Сега сме добре. Оно и тя левичарка, държим ги сичките да не изпопадат.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от fantagiro » 20 фев 2016 18:04

Е те това се крие зад моята шизофрения. Христо Теодосиев ако не вярва, да говори с Малик. Ще го изидири кой е.
:P
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

vbb777
Мнения: 8
Регистриран на: 25 дек 2015 23:38

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от vbb777 » 20 фев 2016 18:07

Благодаря за изчерпателния отговор!

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от fantagiro » 20 фев 2016 18:16

Значи ако ми се довериш, че има неопределено количество задаващи въпроси около мен... добавиш и факта, че най - вероятно след първата психоза или втората обърнах внимание на един надпис МВР в квартала ми, можеш да си представиш целия поток от налудности, който продължава да ми се върти в главата защо е. :P
До първата психоза, а и доста след нея, не ми е минавало въобще през ум, че някой ще ме трови. Всъщност... по време на втората течеше кална вода от тръбите вкъщи и това беше видяно от всички.
За първата не помня.
Освен това лампите бяха изгорели по едно и също време пак по време на втората криза, а аз тогава бях в секта още и едва после се сетих, че лампите са слагани по едно и също време, освен това пък котките всяка година в най - студеното време цъфваха на прозореца ми... за да си ги прибера вкъщи, нали от време на време съм ги хранила, милвала....
Значи... според енерджитата изгарянето на лампата е наличие на енергиен вампир. Според производителите е: изтекъл срок на годност.
:lol:
Със сигурност мога да изкарам някой от сектантско мислене. Обаче за ступора си нямам идея.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

ступор

Мнение от fantagiro » 20 фев 2016 18:22

Всъщност... и за това имам възможно обяснение, но като наблюдател. Аз бих казала, че моят случай, когато се залежа, си е живо умиране, ако мъжът ми не беше се прибрал преди няколко месеца.
Та... ступорът е... ето ти пример как съчинявам теория, хипотеза:
Нали по едно време някакви полицаи бяха обарвали момиче. Психолозите бяха казали или писали, че сега това момиче винаги при определен шум, или при определен тембър на гласа, като на полицаите тогава, щяло да се сепва и да има симптоми, или доста дълго време, ако не винаги.
Това момиче, за което говорех, с привидната шизофрения, най - вероятно е опулвало очи точно по същата причина - или гласът на някой е наподобил този на тези, които са се опитали да го изнасилят, или докато си седи с майка си на гости, са дали нещо по телевизията, което е напомнило за опита за изнасилване.
Това се преодолява с даряване на обич.
В моя случай, с притесненията около секса... ами аз подтискам желанията си, нормално е да изпитам паника винаги, когато се говори за това. Последният път беше подтисната носталгия по омиротворени тераписти.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Проста шизофрения

Мнение от fantagiro » 20 фев 2016 21:39

.... в единия случай просто ненаучени деца.
.... ако не бях писала тук, щях да затъпея просто, защото в реалността не извършвах никаква интелектуална дейност. Разговорите с хора с основно и средно образование, които нямат абсолютно никакви странични хобита, се заключават предимно в скандали, така че простено да ми е моментното изпростяване.
Последно се скарах на една, която ми се обаждаше, за да ме пита кое как се пишело, понеже съм на мнение, че в училище не са й обръщали внимание, вкъщи също. Давали са надежди в голямото, а малкото през пръсти. Та скарах й се, препоръчвайки й да си прочете елементарни правила за правопис, както и как се пише преразказ и научен труд, в който и, и, и се замества с тирета.
И други такива учителски работи.
Освен това съм забелязала, че абсолютно всички след определена възраст забравят почти всичко научено в училище, остава им най - важното, това, което практикуват, или това, което им е било истински интересно. Мозъкът се специализира, а ненужното или се изтрива от паметта.
Така че... може да се каже, че нещо се е случило по време на първата ми психоза, и то във връзка с остаряването, наред с психологичните моменти, но така и няма да разбера какво точно е било.
Само знам, че получавах тръпнене по челото, което може би е било синузит, понеже не винаги слагах шапка... аз тъкмо бях почнала работа, нищо чудно нещо да съм си възпалила тогава и да е отминало. Дълго време ми трябваше, за да забележа, че преди да се разболея, не се чувствам добре, мисля си че полудявам, правя нервна криза дори, покрай която и настивам от бронхит.
И така с години.
Дори може и още в детството.
Не ми е идвало на ум, че от температурата се чувствам ненормално....
А с един куп около мен, критикуващи за левичарство и прочие, да не преповтарям...
Ето така се превръща нормален човек в луд... може и аутизъм да имам все пак.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от fantagiro » 21 фев 2016 14:24

Вбб, ще извиняваш за лекия спам, но аз все си мисля, че е важен.
На тези състояния не се обръща внимание и хората се обиждат с диагнози "на килограм".
Хрумна ми - може ли ступора да е всъщност гърч, не този, който аз предполагам, а именно за минути си като парализиран от страх, примерно, както аз със земетресението, защото не съм знаела какво става, нито съм знаела как да се защитя...
Може ли да е гърч, знам, че може да се получи такъв само с отражение в очите, че са отворени?
И да не става въпрос за ступор, а за някакво раково заболяване, черния дроб, белия и прочие, които дават такова отражение? Или най - малкото за прединсултно състояние, поради стеснение на артериите в мозъка или там, както се обяснява инсултът?
Тук някой беше споменал за съдоразширяващи.
Аз понеже ако се отнася до мен бих била внимателна с хапчета за кръвно, такъв тип също, както и всичко, което се дава за хронични заболявания, защото може да се касае за временно неразположение, но пиеш ли хапчета, да измениш ритъма на тялото си и да станеш хронично болен... знам, че звуча налудно с витамин с-то, но бих заложила на всички витамини, които участват в поддържането на еластичността на артериите.
И не за да рекламирам някакъв витамин с от 60-80 лева... в аптеките има ампули, тия "ступори" бих пробвала да лекувам с витамин с, за да се подобри еластичността на кожата отвън и отвътре, същевременно... терапия, за по - леко приемане на глупавото държание на хората.
Тези разстройства са състояния, не болести.
Както и да въртя, все до скорбута стигам. Също и до това, че когато човек се изнерви, стяга главата си, което е съпроводено от промени в мозъка, понеже по един или друг начин се притиска. Ушите, очите, носа са свързани....
Когато това се случи, лицето плаши ли се когато бъде доближено от някого?
Аз бих направила масаж на главата за отпускане на връзките там.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от fantagiro » 21 фев 2016 15:14

Имам ПР, само че ако едно време е било ПР повече заради мен, то сега е било панически атаки заради децата. И е свързано със земетресения и природни катаклизми, защото както казах не съм измислила план за евакуация във всички възможни случаи. :P
А това, че искам да променя общественото мнение, понеже то се определя от родителите на децата, които са бъдещото възрастно поколение, не е БАР. Около мен има куп недиагностицирани с психично разстройство.
И всеки психиатър, който казва, че масово хората са психично разстроени, ще е прав. Не за друго, а защото повечето сме ненаучени на елементарни обноски.
Аз бях и съм културно чаве, което си позволява да се шегува, понеже е на 33 все пак.
Преди исках да е ПР, защото другите се водеха хронични заболявания.
:P
Сега... БАР и шизо ми изглежда някак височайшо, бих споделила с обществеността, че не е точно ПР, а БАР или шизофрения, ако зад тези две заболявания стои възстановено достойнство, просто не искам някой насила заради признанието ми да ми навре хапчета. :P
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от fantagiro » 25 фев 2016 04:53

Специално ше си отворя някой път нова тема, за случаите, в които не ми се спи и освен това съм решила да се похиля с някой друг - мнимо, на собственото си изтрещяване, зад което се крие ето това, смешно е, ако сте спокойни, че дотук ангината съм я пооправила, обаче с пръскало с локален антибиотик, малко се тревожа, по този повод утре не знам какво ще правя, но...
Слушайте сега:
Децата и двете настинали, че и аз на всичкото отгоре. Термометърът не го знам колко е читав, въпреки че е нов, и.... накрая, отчитайки състоянието си - примерно 36.5, знаейки че се чувствам по - добре, почвам едно, ама досущ като "тука има, тука няма". Почвам да ги пипам там, където съм усетила предишни пъти температура и приравнявам към челото си. И така цяла вечер. Накрая почнах да правя ритуали, чудейки се какво още мога да изпробвам от старите си знания. И така след това накрая отидох при Теодосиев, пращайки му да се запознае със свекър ми, а аз го чаках отвън и си лафосвах с онези двамата, онзи с бялата коса и другия с прошарената.
Мога и по - целенасочено да се изкажа, само че като прочетоха за Майкъл Джексън и сигурно им поотмина.
Съседите ми си кротуват, защото общо взето ме познават долу - горе, да не кажа, че ме познават по - добре от мъжа ми направо.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Какво се случва с човек с шизофрения когато изпадне в криза?

Мнение от fantagiro » 25 фев 2016 04:57

... защото разговарят с мен и имат шанса да разберат какво се крие зад силната музика и прочие. Че търпението им може да си има граници, със сигурност има, само че ви казах как съседите някой път може и да не знаят какво всъщност правя аз.
Някой път може да си щракам с пръсти на ушите, за да проверя с кое чувам по - добре.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Отговори

Върни се в “Шизофрения. Циклофрения. Психично здраве”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта