ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Много важно е самонаблюдението за размера и цвета им
Можем да започнем с малки, но ефективни промени
Кои са 6-те основни грешки, които допускат начинаещите?

Шизофрения

Модератори: админ, консултанти

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Мнения: 43
Регистриран на: 25 май 2006 22:58
Контакти:

Шизофрения

Мнение от admin » 15 юли 2007 11:48

Поради големия брой коментари под статията "Шизофрения" страницата става много трудна за зареждане.

Прехвърлям цялата информация, за да може дискусията и обмяната на мнения да продължи.


1. от: георгиев, дата: 04.09.2006 г. 06:09 ч.
В Народното събрание цари пълна некомпетентност и безхаберие към тази категория болни. Здравната каса малтретира тези болни с непрекъснати промени в позитивния списък на лекарствата. Липсата на достъп до ръководството на НЗОК създава безконтролие. Лекарския съюз очудващо лекомислено подписва Рамковия договор!
2. от: Н, дата: 22.09.2006 г. 07:09 ч.
Съпругът ми има диагноза параноидна шизофрения, има ли по-голяма вероятност такова заболяване да развие и дъщеря ни? Посъветвайте ме как мога да я предпазя?
3. от: Д-р Янева, дата: 26.10.2006 г. 05:10 ч.
Уважаема Н. отговорът е Да, има по-голяма вероятност, но това не е абсолютно. Унаследява се готовността за заболяване, а не самата болест. Т.е. при излагане на стресови събития има такъв риск. Съветвам Ви да бъдете особено внимателна по време на евентуална бременност. Иначе специални мерки за предпазване не се налагат, по-скоро наблюдение и консултация с психиатър ако имате някакви опасения.
4. от: да, дата: 15.11.2006 г. 03:11 ч.
е тука се забелязва с невъоражено око че 95% от населението на БГ страда от някаква форма на шизи ... :) та , възниква въпроса : тези 95% ли са шизи или останалите 5%???
аз като се казхождам по улиците и гледам хората ... ми то май един нормален няма...всеки се навъсил, гледа лошо , дразнят се от какво ли не,да не споменаваме градския транрпорт-там е кошмар !!!
и какво настроение да имаш когато по новините , било то телевизии или радио гледаш и слушаш само простотии или кой кого убил зверски или кой кого ограбил.... кой кандидат президент какъв бил,колко откраднал?!?1
а в работата ... е там е кулминацията на проблема : всеки "колега" се напъва на щефа за да се домогне за по-оки заплатка :) а щефа... лелеее ми мноо ясно че не му се плаща и се чуди кой и как да прецака с пари :)а парите са определящ фактор за съществуването на човек(и то основен) и неговия жизнен стандарт .... та как да не се пита и съмнява човек (всеки нормален човек) "аз ли нещо не съм наред , сънувам ли, та нали и аз работя като останалите ??!? как така не ми стигат средствата за семейството ?!?!? кАде греша???
и ето ти депресия та ако щеш с и шизофрения.
Проблема е в социалния статус на всеки българин !!! а той е лош (поне на повечето )и не си го правим сами както се успокояват или оправдават някои.... така е защото на никой не му трябват спокойни интелигентни и образовани хора (глупака лесно се манипулира и оправлява, дай му чалга,евтин алкохол мизерна заплата и го направи длъжник (я на ВК или на ТЕЦ ) и той ще трае за да не му се търси сметка :)) мноо хитро :) нали ?!после ако случайно , ама много случайно някой се е абстрахирал от гореспоменатия натиск го изкарваме НЕМОРМАЛЕН :) ХАХАХА
а на Н. мога да кажа само едно "опитайте се да се махнете от проклетата държава защото тука .... няма бъдеще . а за човек е важно да има реализация и уют в дома , готини колеги в работата , добро заплащане (най-вече за мъжете) и да се чувства желан и полезен . ТОВА Е ЛЕКАРСТВОТО НА 80% ОТ ШИЗИТАТА !!!
А ТЕЗИ С ХАЛЮЦИНАЦИИТЕ СА ДРУГА ТЕМА ЗА ТЯХ ИМА ДОКТОРИ !!! КОИТО ВЕЧЕ НЕ СА И ДОКТОРИ А ТЪРГАШИ !!1
И ТО ОТ НАЙ-ДОЛНИТЕ "МЪРОДЕРИ" -РЕДНО ЛИ Е КОГАТО ДЕТЕТО ТИ СЕ ОБЕЗВОДНЯВА ЛИЧНИЯ ЛЕКАР ДА ТИ КАЗЖА "НИЩО МУ НЯМА ЩЕ СЕ ОПРАЖИ ДАЙТЕ МУ СМЕКТА" АМА ДОБРЕ ЧЕ СМЕ СИ ПАРАНОИЦИ ТА ОТИДОХМЕ ДО ИНФ . БОЛНИЦА И КАКВО...ЗА МАЛКО ДА ГО ИЗТЪТРВЕМЕ (НА 2 ГОДИНКИ ДЕТЕ) АКО НЕ СЕ СЪМНЯВАВАХМЕ И НЕ СЕ СТРАХУВАХМЕ .... НЕ МИ СЕ МИСЛИ ... :) МИНАЛО
И За Георгиев нещо: абе човеко ти не виждаш ли какво става ?? спират се лекарства за да ги внася некой синковец на някои Важен!!! затварят се производстеа за да се освободи пазар на западни фирми (е не е безплатно сещай се) съсипва се образованието , здравеопазването се комерсиализира?!
ка се впечатляваш от парламента???? хахах гледай да се оправяш мен сам или с приятели щото никои няма да ни помогне!!
айде с здраве :) и не се косете много :)
5. от: за "да", дата: 19.11.2006 г. 03:11 ч.
това тук не ти е форум ,а място за коментар и въпроси,неграмотно човече.
6. от: Denisia, дата: 21.11.2006 г. 06:11 ч.
Трябва ли за това заболяване за се мисли главно от физична гледна точка на симптоматиката? Корените на едно заболяване би трябвало да се търсят на друго ниво, отвъд физиката, даже отвъд емоцията, мислите. Това е свързано с нещо незримо и ефирно, с невидимото и незримото за човека. Духовният свят е свързан с пораждащи физични явления свързани с болестни прояви и от там може да се мисли първо
за определен тип поведение, емоции,
начин на мислене, които са отключили други механизми, които са
били заложени генетично. Може и да се мисли, че всичко това е заложено
като генетичен материал, който при неправилно поведение се проявява. И от тук идва и друг въпрос - Дали е трябвало да се прояви изобщо, ако
поведението не е предразполагало това? Много са въпросите. Много от случаите при шизофрения са свързани с хора, които са на високо интелектуално ниво. Лично аз
зная за такъв случай, който е свързан пряко с моя живот.
А известна ли е истинската причина за проявлението на тази болест? В повечето случаи се подтиска умствената симптоматика със силни невролептици.
7. от: Вера, дата: 06.12.2006 г. 11:12 ч.
Аз съм родител,чийто дете е болно от шизофрения.Как да се държа със сина си, кога да правя компромиси и при какви случай да бъда по-настоятелна. Детето ми не иска да гледа телевизия, не чете, дразни го музиката и хората.Цял ден спи или лежи гледайки в една точка. Как да го извадя от това състояние? Предайте своя опит.
8. от: mohikan, дата: 10.01.2007 г. 09:01 ч.
stradam ot zaboliavane koeto se naricha morbus bloiler v kakvo se sastoi zaboliavaneto mi
9. от: вера, дата: 11.01.2007 г. 09:01 ч.
Единственото лекарство за това заболяване което ни помага е Лепонекс. Но, то те прави направо парцал.Препоръчай те ми някой добър и сърцат психиатър.
10. от: рандом, дата: 11.01.2007 г. 12:01 ч.
Моят коментар е следния, защо никъде не мога да намеря ясни причини за пораждане на шизофрения, освен генетичните и всекидневния стрес и пушенето, които са толкова общи, какви други фактори и в какви комбинации довеждат до това заболяване? Доколкото разбирам и за всеки човек персонално то се проявявя или непроявява различно! Та питам аз риторично, тази медицина не се ли занимава с превенция на болестите? Сякаш всичко е насочено в лекуването им, производство на лекарства, даване на съвети и направления... и съответно заплащане за тези услуги. А защо не, да знаем как да се пазим? Дали вредните привички, което в повечето случаи докторите посочват за причина на дадена болест са истинската и абсолютна причина за пораждането и? Подозирам че има точни комбинации от фактори, които никъде не мога да открия, само плява, статистики и сложни думи навсякаде! Искам и да поздравя \"Н\" за гледната точка която е изразил, защото след 2 часа четене в нета установих че както аз, така и доста от заобикалчщите ме сме шизофреници! :) Сигурен съм че даже могат да ме сложат в някоя категория на която не мога да изговоря името. Но от прочетеното пък забелязах че доста интелигентни и значими личности са били с шизофрения, та явно тази болест не е чак толкова лоша ;)
11. от: Maya, дата: 03.02.2007 г. 11:02 ч.
Ако се раздвоявам непрекъснато между това да искам да работя в стрип бар или да имам нормална работа и да съм си добре с гаджето или да смятам , че той е длъжен да ми плаща всичко и , че аз заслужавам нещо по добро шизофрения ли е??Не можете да си представите колко се раздвоявам между тези неща и после съжалявам като съм казала нещо т.е не е било истина в този момент , но в друг момент е истина.И така много пъти.Не съм комуникативна личност изобщо.
12. от: dora, дата: 09.02.2007 г. 12:02 ч.
Как се справяте със самотата? Никъде не ми се излиза,нямам желание и воля да започна нещо да правя. Това съсипва родителите ми, които са много грижовни и отговорни към мен. Не се виждам с приятелиите си, които са много, търся компанията само на родителите си. С тях се чувствам най-сигурна.Пия Лепонекс, това лекарство ме прави много отпусната и безволева,лекарите ми казват че по-добро от него за мойто заболяване за сега няма.Искам да повярвам в лекарят, който ме лекува, освен че заболяването ми не се лекува и краят ми ще бъде във вечна самота, нищо друго не съм чувала от него.Искам да го сменя, но не познавам някой по-свестен. Помогнете ми, ако можете.
13. от: иоко, дата: 10.02.2007 г. 08:02 ч.
на последните симпозиуми е установено,че невроните в мозъка се възстановяват.За параноидна шизофрения-серокуел е много добро лекарство без странични ефекти.
14. от: Н. Петков, дата: 17.03.2007 г. 07:03 ч.
На 17 години съм и майками страда от шизофрения. Не съм сигурен точната диагноза но мисля че е параноидна шизофрения. Преди около 2 години забелязах първите симптоми, но тогава нямах представа, че това е траина болест. Около 2-3 месеца лежа в психодиспансер. От където и сложиха й диагнозата. След това майка ми поиска да се лекува у дома и те и разрешиха при условие, че взема лекарствата. Но те я правеха отпаднала, без никакъв интерес към нищо и постепенно ги намаляваше докъто спря да ги взема. Започнахме да си мислим, че се е оправила. Нямаше ги вече обичайните симптоми. Но преди 2 седмици изпадна в дълбока криза от която неможе да излезе. По цял ден лежи или плаче, моли се, не разговаря, не ходи на работа. Болестта и се състой в това, че си е въобразила, някой котролира мисленето й, причинява и болка и и пречи във всичко. Това се е породило от някакъв проблем в миналото който неможе да преодолее . Забелязъл съм обаче, пристъпите и са следствие на натрупани лични проблеми. Искам да й помогна, но тя не ме слуша и не приема факта, че е болна. Не ми се иска отново да се подлага на хапчетата които я правят непосилна за нищо и единиственото което може да прави е да лежи. Напълно съм отчаян и единствено се надявам сама да се осъзнае и оправи, което след толкова вереме вече ме съмнява. Незнам с какво бихте могли да ми помогнете, но исках да го споделя и дано на никои друг не се случва.
15. от: dora, дата: 30.03.2007 г. 12:03 ч.
Здравей Н.Петков, Малко хора с психични проблеми си признават че са болни. Това е обеснимо, ние и обществото се страхуваме от тях, защото не знаем как да им помогнем.Верное че лекарствата предизвикват сънливост, но трябва повеме търпение, с време организма привиква с тях и се преодолява този момент. Той може да бъде 3-4 месеца, но възможное и една година. Непременно трябва да убедите майка си , че трябва да се лекува, никак не е лесно , но е необходимо както за вас, така и за нея.Вероятно става върпос за Лепонекс. Той е много добър препарат за това заболяване, разбира се всички лекарства имат странични действия, прочетете внимателно упътването и следете редовно да го взима. Желая ви успех и късмет.
16. от: Маги, дата: 31.03.2007 г. 02:03 ч.
Петков, мисля че ако се консултирате с добър психиатър, той ще ви помогне да убедите майка си, че трябва да се лекува.Но ви също трябва да осъзнаете тази необходимост.В острия стадий на болестта обикновено лекарствата се взимат в по-големи дози, за да се преодолее възможно най-бързо кризата. След това се преминава на поддържаща терапия, с много по-малки дози, които позволяват човек да се чувства бодър и работоспособен. Препоръчвам ви да се доверите на д-р Атанасов - психиатър с голям професионален опит, който проявява изключително внимание към пациентите си. Можете да го посетите в 25-а поликлиника в жк"Младост" 3 - 228 кабинет, сряда и петък - до обяд.
Вие твърде млад сте се сблъскали със страданието, за жалост, но не губете надежда, с повече усилия, вярвам ще преодолеете трудния период в живота си и ще помогнете на майка си да се възстанови.
17. от: galya, дата: 01.04.2007 г. 07:04 ч.
винаги ли болеста се проявява по едно и също време
18. от: Маги, дата: 02.04.2007 г. 02:04 ч.
Не, Галя, кризите могат да настъпят по различно време на годината. Обикновено се провокират от силно безпокойство или стрес.
19. от: маги, дата: 03.04.2007 г. 09:04 ч.
Кризите не са по едно и също време. За това трябва много любов , разбиране и себеотдаване към болните.Да рязберат,че ние сме до тях и ги подкрепяме.Ако това го постигнем, може да сме сигурни, че кризите дълго време няма да се повторят
20. от: Марияна, дата: 12.04.2007 г. 01:04 ч.
Дъщеря ми има дианоза параноидна шизофрения.В началото на заболяването през1998 г се лекуваше с Респолепс и се почуства по добре след 6 месечно лечение.Работеше и се чувстваше добре.Но един ден през 2003 г нейната шефка реши че трябва да се освободи от нея като и трансформира длъжността която заемаше в друга длъжност за коята не отговаряше на нужните изисквания и тя си остана в къщи.След този период настъпи пълен обрат във всичко което бяхме постигнали с психиатърката и ни е семейството.тя се почуства като ненужна о от 2003 г е в постоянен стрес.От 2005 г започна нова работа но това не и помогна да се въстанови Сменихме вняколко вида лекарства ,но положенито е все същото.От лекарствата напълня а и апетита и е много голям,не иска да се ограничава в храненето.Прекъсна контакти с всички приятели и приятелки.Не иска да излиза като че ли се страхува от нещо.Ако някой е имал подобни проблеми в семейството си нека да ми отговори ако има някакво друго лечение да ми пише.
21. от: irene todoroff, дата: 12.04.2007 г. 02:04 ч.
статията е добра но не показва какви точно лечение и терапия са подходящи за шизофрено болните.Моля добавете
22. от: Д-р Янева, дата: 12.04.2007 г. 06:04 ч.
Ако искате отговори на определени въпроси, моля, пишете във форума. Що касае последния коментар- задачата на статията да информира а не да предлага лечение. Това е задача на терапевта в пряк контакт с конкретния пациент. Благодаря за коментарите на всички.
23. от: vera, дата: 13.04.2007 г. 10:04 ч.
Здравейте Марияна,Синът ми има същата диагноза като дъщеря ви.Той е на Лепонекс,чувствува се добре, но за работа и дума
не може да става.Няма желание да се вижда с приятелите си, очужди се от всички и най-сигурен се чувства в къщи. Реших, че трябва с нещо да се занимава и му възложиш пазаруването, с което очудващо добре се справя.Трудна му е комуникацията с хора на неговата възраст, а иначе му е приятна компанията на по-възрастните. Явно,че темите на разговор с тях са много ограничени, защото той не ходи на работа, няма приятелка не ходи по заведенията, не пие и не пуши.Няма желание да ходи на психиатър,може би не сполучихме с такъв. Цялата съм се отдала на него с много любов и търпение и се моля да стане чудо.Синът ми от лекарството също напълня и много спи,това което мога да ви посъветвам е да станете приятелка c дъщеря си, да я изслушвате и да я стимулирате и в най-малкото и начинание,бъдете до нея, намирайте теми за разговор които са интересни за нея. Знам, че е много трудно и в някои моменти се отчайвам, но след това продължавам напред.Не пишите от кой град сте? Желая ви успех.
24. от: Иван, дата: 14.04.2007 г. 07:04 ч.
Аз съм с параноидна шизофрения от доста години.Всъщност първоначалната ми диагноза беше страхова невроза, след това 1-2 години ме водеха с афективна психоза и накрая определиха заболяването ми като шизофрения. Пил съм и рисполепт и лепонекс.От рисполепта се почувствах доста зле, изпаднах в депресия и затова го спрях. И двете лекарства, особено ако дозата не е минимална, те правят отпуснат и сънлив. Сега вече втора година пия като поддържащо лекарство само зелдокс по 1 табл. вечер.Чувствам се бодър, в добро настроение съм и имам желание да общувам с повече хора.Явно това лекарство има много по-малко странични ефекти.
25. от: kososko, дата: 15.04.2007 г. 11:04 ч.
търся помощ
26. от: ззззз, дата: 16.04.2007 г. 03:04 ч.
Възможно ли е след три месеца лечение в болница да няма никакво подобрение и значи ли това ,че трябва да стане чудо за да се стигне да период на ремисия?
27. от: Марияна, дата: 16.04.2007 г. 04:04 ч.
Благодаря на Вера за съчуствието , а на Иван се възхищавам, че не се притеснява и говори за болестта си.Моята дъщеря и до ден днешен не може да приеме болестта.Около 6 месеца и ние бяхме на Зелдокс но тя не се повлия от него.Затова сега сме на Респолепт.Моля Иван да пише малко повече за себе си .Как е преодолял самотата?Може би за всеки е индивидуално но явно при него има голям напредък.
28. от: Иван, дата: 16.04.2007 г. 05:04 ч.
Благодаря ви за хубавите думи, госпожо!Аз също съм имал не малко трудни моменти, но при мен след криза настъпва пълна ремисия,за което може би заслугата е на близките ми.Аз се разболях на 37 години след някои трагични събития, които настъпиха в живота ми.За щастие, не съм самотен.Женен съм от 10 години и в семейството ми има разбирателство и хармония.Съпругата ми полага много грижи към мен, следи за редовното взимане на лекарствата и заедно преодоляваме трудностите, когато настъпи криза.Затова вярвам, че хората, болни от това коварно заболяване, могат да имат семейство и приятели и да живеят пълноценно. По повод на предходното мнение искам да кажа, че за съжаление не малко психиатри използват в практиката си старите невролептици, които са морално остарели и неефективни.Преди няколко години бях за 1 месец в клиниката на 4-ти км и когато ме изписаха, състоянието ми беше силно влошено, въпреки че докато бях там, ми даваха по 1 шепа лекарства.Надеждата ми е,че лечението на това заболяване ще бъде по-успешно в близкото бъдеще и ще даде шанс на хиляди хора да повярват в себе си.
29. от: Марияна, дата: 17.04.2007 г. 01:04 ч.
Още веднъж най искрено Ви благодаря скъпи Иване. Позволете ми да се обръщам към Вас така,но Вие не знаете какъв оптимизъм вдъхнахте на една истрадала майка,която ежедневно се сблъсква с трудностите на дъщеря си.Вашата борба ми вдъхва вече надежди,че може би и живота на дъщеря ми ще се промени с по голямо внимание от страна на нас-нейните родители.Желая Ви от цялото си сърце да продължавате така сигурно напред в живота си.
30. от: Иван, дата: 17.04.2007 г. 03:04 ч.
Благодаря ви!Дъщеря ви сигурно ще оцени грижите, които полагате за нея и ще се почувства по-добре.Желая и да се стабилизира и да срещне щастието в живота си.
31. от: thelord, дата: 18.04.2007 г. 11:04 ч.
Възможно ли е параноидната шизофрения да увреди паметта ти?
32. от: Сибила, дата: 20.04.2007 г. 04:04 ч.
Аз мисля,че самото заболяване не уврежда паметта, но приемът на лекарства, които по някакъв начин подтискат централната нервна система, не е изключено да предизвикват подобен ефект, макар и временно.Затова според мен е най-добре да се взимат малко по големи дози медикаменти само докато трае кризата, а след овладяването и да се минава на минимално количество поддържащи лекарства,за да се избегнат до голяма степен тези странични ефекти.
33. от: асен, дата: 22.04.2007 г. 08:04 ч.
Аз имам диагноза шизофрения от 2001г,сега съм на 35г.Според лекаря болеста се отключва в следствие на преживян стрес или е наследствена.В началото взимах лепонекс,но с него се чувствах много отпаднал,от 3г съм на рисполепт-1мг всяка вечер и се чувствам пълноценен и жизнен.Борейки се с болеста изчетох много литература,и разбрах че освен медикаментите болния трябва да се обърне към себе си и чрез вяра и силна воля да си помогне сам.Проумях че в ежедневието и живота си съм отдавал значение на неща ,които са взимали от енергията и самочувствието ми страшно много,затова в момента и за вбъдеще преобърнах ценностната си система към един опростен и природосъобразен начин на живот.Като начало започнах с храненето-разделно,изключително плодове,зеленчуци,кълнове,и също постене за очистване на организма,доколкото съм чел при шизофренията лисват определени трансмитери,като аминокиселини и др. които според мен чрез здравословно хранене могат да бъдат набавени.Освен това се обърнах към самата психология,като установих че психохигиената е много важна,в пълна сила е максимата че за каквото мислиш това ставаш,така че се занимавам и с източни философии като йога,медитации и спорт.Препоръчвам на всички,с подобни проблеми да си наложат волята и да се опитат да преодолеят болеста,вярвайки в себе си и в своите сили,чрез вяра в човешкия потенциал,а да не забравяме че много от великите хора са били шизофреници.Ще се радвам да споделя своя опит и да науча и други неща за други хора със същите проблеми.Пишете ми на dimitrov_1972@abv.bg
34. от: vera, дата: 23.04.2007 г. 06:04 ч.
Здравей Асене, Възхищавам се от теб и мисля, че в голяма степен си победил болестта. За съжаление моя син не може да повярва, че е болен от тази болест и се надява, че диагнозата не е верна. Той пие Лепонекс и от него се чувства много отпуснат. Има висше образование, знае езици, работи с компютър, но няма никакво желание ,а и не може дълго време да се съсредоточи над една работа , бързо се уморява и в крайна сметка всяко начинание завършва с неуспех. Предполагам, че това е от заболяването, а не от лекарствата. Това много ме тревожи.Ако има някой със същите проблеми, пишете ми.
35. от: moje_bi, дата: 27.04.2007 г. 01:04 ч.
Здравейте на всички в тази страница.Много се радвам, че открих такъв сайт с проблеми
които не се дискутират в публичното пространство и се надявам тук да науча повече за болеста.А пък и хората не гледат с добро око на хора с психични заболявания въпреки че точно на такива хора им трябва по широка подкрепа.
Та най- близкият човек до мен е болен от шизофрения. От 10 години се проявявят симптомите на болеста.През тези 10 години три пъти изпада в кризи след които се възстановява,като между първата и втората криза минаха 7 години а между втората и третата криза минаха 2 години.Интересното бе ,че симптомите и на трите кризи се различаваха.След възстановявянето при първите две кризи медикаментите бяха прекратени след едногодишна употреба ,а след последната криза вече 2 години и ден днешен ги употребява в поддържаща доза вече.Лечението разбира се е по преценка на лекуващия лекар.Искам да попитам и ако може някой да ми отговори има период през който да се вземат медикаменти и по този начин да се гарантира,че болестта няма да се прояви или за да не се проявявя болеста е необходимо да се приемат медекаменти перманентно.
Явно има различни форми и прояви на болеста а аз имам предвид една от тия форми,която описах накратко по-горе.
ПП
Понеже не съм специалист и някои от определенията може да не са съвсем точни,но се надявам, че ще бъда разбран
и ако някой даде отговор още повече благодарен.
36. от: moje_bi, дата: 27.04.2007 г. 01:04 ч.
Здравейте на всички в тази страница.Много се радвам, че открих такъв сайт с проблеми
които не се дискутират в публичното пространство и се надявам тук да науча повече за болеста.А пък и хората не гледат с добро око на хора с психични заболявания въпреки че точно на такива хора им трябва по широка подкрепа.
Та най- близкият човек до мен е болен от шизофрения. От 10 години се проявявят симптомите на болеста.През тези 10 години три пъти изпада в кризи след които се възстановява,като между първата и втората криза минаха 7 години а между втората и третата криза минаха 2 години.Интересното бе ,че симптомите и на трите кризи се различаваха.След възстановявянето при първите две кризи медикаментите бяха прекратени след едногодишна употреба ,а след последната криза вече 2 години и до ден днешен ги употребява в поддържаща доза вече.Лечението разбира се е по преценка на лекуващия лекар.

Искам да попитам и ако може някой да ми отговори има ли период през който да се вземат медикаменти и по този начин да се гарантира,че болестта няма да се прояви или за да не се проявявя болеста е необходимо да се приемат медекаменти перманентно???

Явно има различни форми и прояви на болеста а аз имам предвид една от тия форми,която описах накратко по-горе.
ПП
Понеже не съм специалист и някои от определенията може да не са съвсем точни,но се надявам, че ще бъда разбран
и ако някой даде отговор още повече благодарен.
37. от: vera, дата: 27.04.2007 г. 10:04 ч.
Независимо, че сте в ремисия винаги трябва
да се поддържаща доза от лекарството, което взимате. Грешка е да се спре лечението, това го знам от собствен опит.Лошото е,че повечето от болните се отчайват и нямат никаква жажда да се борят и да се измъкнат от това си състояние. За мене социалния контакт е най-важен и най-трудно достижим. Тук аз вече не мога да помогна на моя син. Пишете повече по този въпрожс.
38. от: vera, дата: 27.04.2007 г. 10:04 ч.
Извинете ме за объркания коментар и за това го повтарям. Грешно е да се спира лечението, правило е да се взимат поддържащи дози от лекарствата и така ремисията чувствително се продължава. За мен социалният контакт е най-важен при тези заболявания, тук аз не мога да се справя със сина си. Той не желае да се среща с приятелите си, а контактите с психолози е много труден и натоварващ за него. Дайте съвет.
39. от: Марина, дата: 01.05.2007 г. 02:05 ч.
Здравей Марияна искам да ВИ попитам Вашата дъщеря на ден колко капсули Зелдокс е пила и от колко милиграма-Пишете че дъщеря Ви не се е повлияла от лекарството а имала ли е странични действия от него и в момента какво пие и как е
40. от: Марияна, дата: 02.05.2007 г. 03:05 ч.
Здравеййе Марина!Точно не си спомням като мг дневната доза но взимаше максималното за деня. В момента е на Рисполепт от 5 мг дневно. Ако кажа че се чувства добре ще Ви излъжа.Обикновено ,ако има резултат ,той ще се прояви след 6 месечно лечение.За сега сме го ползвали 2 месеца.Ще видим резултата /както казват лекарите/ след 6 месечното лечение.Малко по спокойна е.
41. от: кокосс, дата: 02.05.2007 г. 07:05 ч.
кокоско е гладен
42. от: dora, дата: 03.05.2007 г. 09:05 ч.
Какво смятате за бъдещето на децата ни? Искам дъщеря ми да мине на ТЕЛК, но тя категорично отказва.Посъветвайте ме да настоявам или не ?
43. от: соня, дата: 07.05.2007 г. 07:05 ч.
аз страдам от параноидна шизофрения и изпитвам страх да говоря с хората. Записах се на курс по готварство.
44. от: dora, дата: 08.05.2007 г. 09:05 ч.
Здравей Соня, Моят син има желание да върши нещо, започва, но не може да продължи. Имам чувството, че нещо вътрешно го въздържа, лесно се изморява и бързо губи интерес. Мисля, че това е от болестта.Все отлага нещата във времето, което много ме безпокои.
45. от: Сибила, дата: 08.05.2007 г. 01:05 ч.
Соня, много добре си направила, че си се записала на този курс, сигурно после лесно ще си намериш работа.Аз съм със същата диагноза, но досега не съм изпитвала страх да общувам с хората.Ти само по време на криза ли имаш тези страхове или постоянно?
46. от: Sonia, дата: 08.05.2007 г. 07:05 ч.
Iskam da pitam nqkoi lekuva li se sas Solian? Kakvo mislite za lekarstvoto?Pishete mi na canuto@abv.bg
47. от: соня, дата: 08.05.2007 г. 07:05 ч.
Изпитвам страх че може да навредя на хората, а може би че пия много кафе. За курса ходя с няколко жени извън града и на първите трима намират работа.
48. от: зара, дата: 09.05.2007 г. 06:05 ч.
а как се диагностицира шизофренията?
49. от: Асен, дата: 15.05.2007 г. 02:05 ч.
Здравейте моята приятелка има щизофрения но точната диагноза не зная. От месеци насам е на лепонекс. Не забелязвам много да и помага. Преди няколко месеца 2 или 3 имаше криза. Беше пропуснала 1 или 2 дози и нещата се влошиха. Чета че хората си съжителстват дори и когато единия е с такова заболяване. Аз се чудя как да накарам приятелката ми да излезем наразходка или на кафе, тъй като и тя може би донякъде от лекарства донякъде от болестта казва че се чувства уморена не й се излиза не, спи й се нон стоп. кажете ми какво да правя? Опитвам се да бъда мил и разбиращ, но понякога и на мен ми идва повече. В такива моменти сядам и си чета книга така открих и този сайт. Моля за помощ.
50. от: Асен, дата: 15.05.2007 г. 02:05 ч.
Малко се вълнувам когато пиша тези редове.
Много искам да помогна на приятелката ми да се почувства по-добре, старая се да да й осигуря каквото тя иска, угаждам и. Моля за съвет как да постъпя за да й помогна.
51. от: vera, дата: 15.05.2007 г. 12:05 ч.
Здравей Асене,Възхищавам ти се от загриженото отношението към приятелката ти. С това внимание, вярвам че по-бързо ще се възтанови. Лепонексът е много добро лекарство, но за да се почувства ефект, трябва да се пие поне 3-4 месеца.Верно, че от него човек е отпуснат, вечно му се спи, напълнява, но за някои видове шизофрении, друго лекарство няма.Моят син също не иска да излиза и да се среща с приятели, с никой не общува освен с роднините, които знаят за заболяването му.Няма по-сериозен социален контакт, което ме тревожи. Много е важно да се взимат редовно лекарствата, така че следи, ако имаш възможност за това. Според мен сега приятелката ти повече ще спи и не се притеснявай от това. Желая ти търпение и вяра.
52. от: moje_bi, дата: 19.05.2007 г. 12:05 ч.
Здравейте,хора най-близкия ми човек е болен от шизофренно разстройство и сме пробвали с редица медикаменти и мога да опиша някои от тях как се отразяват.
Разбира се на различните хора и заболявания медикаментите въздействат различно, затова ще и мам презвид конкретен случай.
-Използвали сме "иглонил" с много лоши резултати.
-Използвали сме "Рисполепт" много добър медикамент според мен сравнително бързо овладява болестта,но имам наблюдения че проявява и страничните действия описани в листовката.Според мен не е подходящ за продължителна употреба.Говоря за конкретен случай и в никакъв случай написаното по-горе не искам да се приема като медицинско заключение!!!Много е важно какво мисли лекуващият лекар,но все пак той трябва да се съобрази споносимоста на пациента !!!
-Използваме в момента "Зипрекса" и смятам ,че този медикамент по бавно овладява кризите,но за сметка на това значително по-трайно задържа пациента в ремисия.Много добре се понася от организма и не съм забелязал странични ефекти при него.
Тези медикаменти написах защото съм наблюдавал действието им,а пък и не виждам специално "зипрекса" някой да споменава.
53. от: moje_bi, дата: 19.05.2007 г. 01:05 ч.
Специално за Асен искам няколко реда да напиша,защото и аз съм положение подобно на неговото/моята приятелка е болна/.
Искам да кажа,че това което правиш е похвално.Това което научих за болеста от опит е, че е коварна,тежка и че борбата с нея се води непрекъсното.Даже и болният когато е в ремисия борбата продължава.Най-честия проблем е че болният отказва да приема медикаментите.
Обаче спирането им само влошава нещата.Често съм се питал за смисъла и ефекта от лекарствата ,но явно те са едиственото спасение.Трябва да се намери добър психиатър и да се следват неговите инструкции.Това е моето мнение ,като нямам претенции да знам всичко.Аз самия всеки ден се самообразовам по въпроса.
Човекът болен от тази болест се нуждае от чуство че е подкрепян, да му е осигурена стабилност , сигурност и спокойствие.Знам че тези условия е много трудно да се спазят,но все пак в някакви рамки.Иначе живота тече съвсем нормално когато отмине кризата.
Тя си ходи на работа и се справя със всички домашни задължения.Така че болеста е тежка но живота не свършва и борбата продължава.
Всъщност сматам ,че това е живота - редуват се хубави с трудни моменти.
Надявам се да съм бил поне малко полезен с тези мои откровения.
Горе главата.
54. от: в, дата: 24.05.2007 г. 04:05 ч.
мои близък е болен,но не съм сигурна дали е шизофрения.Проявява агресия към най-близките си хора, в тиях вижда врагове.Но това не е постоянно, когато е на себе си си става същия човек който познаваме, но изпаден ли в тези кризи става неузнаваем,даже се променя и изражението на лицето.Кажете ми дали това е шизофрения?Благодаря
55. от: moje_bi, дата: 26.05.2007 г. 11:05 ч.
За "В"
Тези симптоми ,които описваш навеждат ,че заболяването е Шизофрения.Симптомите може да са различни и да се променят при различните кризи.Обаче нищо не пишеш за лечение и за диагностика от лекар което е задължително при такива състояния.Ако тези състояния преминават от самосебе си също са признаци и трябва консулт със специалист.Иначе когато шизофреник изпадне във криза може да се промени коренно да е агресивен,даже и към най-близките си към които иначе никога не би проявил неприязън.Променя се целият му мироглед ,даже погледа му става различен.С две думи при някакви съмнения за тази сериозна болест трябва консултация със специалист ,което болният трудно приема ,че е необходимо.
56. от: Сибила, дата: 27.05.2007 г. 03:05 ч.
Според статистиките в България всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие от страна на съпруга си.С други думи казано огромен брой хора проявяват неоправдана агресия, без да се смята, че имат някакво психично заболяване.Според мен е несправедливо да се приема, че болните от щизофрения непременно проявят агресивност към околните.Ако по-внимателно прочетете статиите за тази болест в редица сайтове, ще се убедите, че агресивното поведение не е задължително да се прояви при шизофренията.Искам да изразя и възмущението си от жестокото отношение на близки на хора, дори и с по-леки психични заболяавния,за такива случаи може да се прочете в някои от форумите.И вместо да получат съчувствие, разбиране и подкрепа от обществото, за да могат да работят и да живеят пълноценно въпреки заболяването си,тези хора са жертва на така наречената стигма.Мисля, че е крайно време това отношение да се промени и у нас, в България.
57. от: В.Н, дата: 30.05.2007 г. 07:05 ч.
Вера,имам брат ,който е в същото положение.Той е на 20год.Първата криза получи преди две години,назначиха му Рисполепт,пи ги една година и ги спря,сега е пак в криза и мисля доста по сериозна,обикаля по улиците,досажда на хората,проявява агресия...От две седмици си пие лекарствата но ефект няма,може би по- късно,въпроса ми към Вас е синът ви пил ли е Рисполепт?
58. от: vera, дата: 01.06.2007 г. 10:06 ч.
До В.Н. Да, моят син е пил Респолепт и нямаше никакъв ефект. За това го спряхме и отново сме на лепонекс. Лечението не трябва да се спира, това е от моя личен опит.Може би това е най-удачното лекарство за хора, които имат проблем със социалния контакт.
59. от: Марина, дата: 01.06.2007 г. 08:06 ч.
Здравейте Някой пил ли е абилифай и имал ли е ефект и по колко милиграма е вземал дневно и как се е чувствал по време на лечението
60. от: dora, дата: 04.06.2007 г. 09:06 ч.
Мариана,чела съм за това лекарство много
добри неща, но то не е много известно у нас. Съветвам те на http://www.google.bg да видиш какво пишат руснаците за него.То е известно за тях и струда около 6 500 рубли. Успех.
61. от: иванка димитрова, дата: 04.06.2007 г. 10:06 ч.
д-р Янева,дъщеря ми е бременна и се оказа че брата на мъжът и е болен от шизофрения по време на пубертета го е получил сега е добре работи и нищо друго не знаем наследствено ли е и може ли да се роди болно дете моля отговорете ми!
62. от: мери, дата: 08.06.2007 г. 06:06 ч.
Кои симптоми са негативни и кои позитивни
63. от: az, дата: 10.06.2007 г. 08:06 ч.
Здравейте.Излекувах се от паническо растройство. Обаче след катo спрях лекарствата след известно време след определени събития изпаднах в депресия и се появи страха да не се върне паниката. В един момент се появи и страха от полудяване и мисълта, че нещата които ме заобикалят не са истински. Като не виждах нищо странно, просто все едно неисках да приема заобикалящата среда. Дали това може да се определи като симптом на шизофрения. И изобщо как се определя, че заболяването е шизофрения или е просто депресия или ПР. Защото от нещата, които прочетох тези три растройства се преплитат.
64. от: варг, дата: 14.06.2007 г. 03:06 ч.
аз съм болен от шизофрения
65. от: варг, дата: 14.06.2007 г. 03:06 ч.
ако има такива момичета може да ми пишат на fireice57@abv.bg
66. от: криси, дата: 21.06.2007 г. 09:06 ч.
Колко време трае кризата при шизофрениците? Майка ми вече втори месец не е добре, на моменти е друг човек, агресивна е.
67. от: sibila, дата: 21.06.2007 г. 12:06 ч.
Do Varg-bi li izlqzal s bolno ot shizofrenia momi4e i na kolko godini si?
68. от: AMP, дата: 24.06.2007 г. 02:06 ч.
Бихте ли ми препоръчали психиатър - добър диагностик
69. от: Борислав, дата: 26.06.2007 г. 05:06 ч.
Приятелката ми изпада в състояния които ме плашат.Може да гледа в една точка с часове.Няма воля да завърши дори и най-простата работа до край. Измисля си въображаеми приятели, пише си писма от тяхно име и си ги чете. Почти по 1 път в месеца изпада в истерия без видим повод. Като че ли в нея живеят двама души. Един добър и мил и друг яростен и готов на всяка цена да се наложи, в следвашия момент, след врява и плач става кротка и спокойна, извинява се и е готова да се съгласи с всичко.Пуши по 2 кутии цигари и играе на карти в интернет през всичкото време на денонощието освен когато е напът за работа и обратно.Обичам я и искам да я разбирам, но ми е трудно. Кажете ми това симптомите на заболяването ли са?Благодаря ви за хубавият тон с който общувате тук!
70. от: криси, дата: 28.06.2007 г. 03:06 ч.
МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ МИ КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ КРИЗАТА ПРИ ШИЗОФРЕНИЦИТЕ? ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ СЛУЧВА НА МАЙКА МИ И СЪМ МНОГО ОБЪРКАНА НЕ ЗНАМ КАК ДА РЕАГИРАМ! МОЛЯ ВИ
71. от: B.H, дата: 29.06.2007 г. 09:06 ч.
до Криси,брат ми излезе от първата криза след 3 месеца,но се лекуваше и в никакъв случай не трябва да спира лекарствата
72. от: криси, дата: 29.06.2007 г. 04:06 ч.
Благодаря ти В.Н. а другите кризи на брат Ви по колко време са били?
73. от: М., дата: 29.06.2007 г. 04:06 ч.
moje_bi при вашия случай по колко време са продължили трите кризи? Благодаря
74. от: диана, дата: 30.06.2007 г. 08:06 ч.
здравейте! Мисля,че не се работи достачно добре за прфилактиката на психичните заболявания в България!Цари пълно безхаберие и лекарска некомпетентност.Синът ми разви шизофрения,а преди това аз няколко години го водих при различни специалисти,защото виждах,че детето ми има проблем. След като се отключи заболяването поставиха диагноза. Моето лично мнение е,че никой не чука на лекарският кабинет,ако няма проблем.
75. от: д-р Янева, дата: 30.06.2007 г. 03:06 ч.
Абе хора, пишете във форума! Може да открием специална тема и да дискутираме!!!
76. от: Гинка, дата: 04.07.2007 г. 04:07 ч.
Здравейте и аз имам същия проблем. Моята диагноза също е параноидна шизофрения от 2006год.заболях, в момента пия solian и нямам никъкви проблеми от момента в който почнах да го пия от 8месеца. Питам: \"А след това , когато спра да го пия примерно след една година , няма ли да ми се възвърнат пак същите симптоми на болеста? Измамно ли е това чувство на подобрение?\" До колкото разбирам това е диагноза за цял живот, поне от коментарите които прочетох. \"Има ли пълно излекуване от болеста?\"
77. от: Маги, дата: 07.07.2007 г. 09:07 ч.
Аз съм със същото заболяване и имам повече опит Ако прочетеш повече статии за болестта, ще рзбереш, че в 25% от случаите болните получават една единствена криза Но ако получиш повече от две кризи, лекарствата се пият цял живот Това не е приятно ,разбира се, но има много други заболявания, при които също се пият поддържасти лекарства цял живот, затова не се отчайвай!
78. от: Марина, дата: 07.07.2007 г. 11:07 ч.
Здравей Маги, пишеш че имаш голям опит с тази болест, но моля те пиши в момента как се чувстваш. Пиеш ли лекарства и какви. Колко пъти до сега си имала кризи и колко време е трябвало за да излезеш от тях. В момента ние сме на абилифай от 2 месеца, но няма никакво подобрение.
79. от: Маги, дата: 08.07.2007 г. 09:07 ч.
Здравейте,Марина! Досега съм имала 5 или 6 кризи и обикновено продължават 1-2 месеца Пия зелдокс по 1 капсула от 40 мг, но тъй като сънят ми се беше влошил около 2 месеца взимах допълнително и по половинка халоперидол и по 1 антиалерзин вечер и вече се чувствам добре
80. от: видинлиева, дата: 09.07.2007 г. 11:07 ч.
здравейте миналата есен брат ми се разболя.беше отпаднал болеше го главата страхуваше се от тьмното,от смьрт.лекарите му поставиха диагноза параноидна шизофрениа.това се случи септември.сьстоянието в което беше изпаднал продьлжи някьде около месец.след това всичко преключи.не е пил никакви лекарства.това което ме интересува дали диагнозата е вярна вьзмогно ли е това да е шизофрениа?ако е така защо вече няма симптоми,на какьв период се появяват.как да разбера?
81. от: Гинка, дата: 10.07.2007 г. 02:07 ч.
Благодаря ти Маги за отговора. Имам и други въпроси: Напълня ли от хапчетата които пиеш, защото аз да и то много. Образно казано качих почти двойно собствените си килограми и съм ужасена. Ти имаше ли го тоя проблем? Ако е да как се справи, на диета ли мина като мен?
82. от: дора, дата: 10.07.2007 г. 03:07 ч.
Здравейте госпожице Видинлиева,шизофренията има много разновидности, така че заболяването на брат ви една от нейните форми. Не спирайте лекарствата, може да намалите дозата, но не и напълно да спрете лечението.
83. от: Маги, дата: 10.07.2007 г. 06:07 ч.
Здравей,Гинка! Аз също напълнях около 20 кг, но когато съм само на поддържаща доза от 1 капсула зелдокс, минавам на диета и успявам да сваля между 5 и 8 кг Лошото е, че при криза лекарствата се увеличават и това довежда до ново напълняване И се почва отново цялата история с диетите
84. от: Марина, дата: 10.07.2007 г. 10:07 ч.
Здравей Маги, благодаря ти за отговора ,но искам да те попитам преди колко време получи първата криза и колко времи ти трябваше за да излезеш от това състояние. Веднага ли лекарите попаднаха на точното лекарство за да се подобриш или трябваше да го сменят. Другото което искам да попит от всички лекарства ли за тази болест се напълнява.
85. от: Маги, дата: 11.07.2007 г. 01:07 ч.
Здравей,Марина! Първата си криза получих доста отдавна, през 1992г Първоначалната ми диагноза беше страхова невроза, но всъност започнах сериозно лечение през 1995г, след което година и половина не пих никакви лекарства,работих и се чувствах добре Но дойде следващата криза и поднових лечението,сменила съм различни лекарства, например инжекции модитен/от тях човек изпада в някаква апатия и няма желание за нищо, по-късно други инжекции плюс лепонекс, след това рисполепт/при него изпаднах в много сериозна депресия/ и накрая, вече втора година съм на зелдокс. Мисля си, че би било хубаво да се създаде сдружение на болните от шизофрения и примерно да си организираме периодично срещи, за да споделяме опит и идеи. Но не знам кой би могъл да го организира, а за съжаление и тук, и във форумите участват малко хора с това заболяване.
86. от: Гинка, дата: 12.07.2007 г. 07:07 ч.
Имам още въпроси към Маги и всички други които са запознати с темата: Винаги ли шизофренията е последвана от чуването на гласове. Моята първа и единствена криза продължи 8 месеца и през цялото време аз чувах несъществуващи хора в главата си и на това ми се основаваше целия проблем на болеста? Също така ми хареса идеята за срещи на хора с еднакви проблеми, защото така черпиш опита на другите по отношение на болеста.
87. от: криси, дата: 12.07.2007 г. 02:07 ч.
Уважаеми гости има открита тема "Шизофрения" във форума моля всички коментари и въпроси да задавате там!
Благодаря ви!

криси
Мнения: 17
Регистриран на: 10 юли 2007 10:55

Мнение от криси » 16 юли 2007 09:41

а има ли изобщо някой излекуван от тази болест или е нелечима?

криси
Мнения: 17
Регистриран на: 10 юли 2007 10:55

Мнение от криси » 17 юли 2007 11:19

Гинка а колко време продължи при вас кризата и в резултат на какво се е получила ? дали сте преживяла някакъв стрес или нещо друго?

Гинка
Мнения: 21
Регистриран на: 12 юли 2007 16:49

Мнение от Гинка » 17 юли 2007 16:36

Криси, кризата ми продължи 8 месеца. Разболях се на 7 април 2006год. Ще ти разкажа колко глупаво стана. Историята ми започва една година преди това. Аз бях пълничко момиче и исках да отслабна и започнах разделно хранене за 1 год. свалих12 кг и станах 55кг, но зимата започнах пак да пълнея и започнах да ходя на фитнес за 3месеца свалих до50кг и затвориха фитнеса в моя град,за да не напълнея пак потърсих фитнес зала в Пловдив и започнах там да тренирам. Там попаднах на един състезателен отбор по колтуризъм и боди фитнес много ме харесаха и ме помолиха и аз да се състезавам, научиха ме , че да натрупам мускулна маса трябва предимно да се храня с белтъчени т.е. месо и малко въглехидрати т.е. ориз и картофи и аз така направих. Месец преди състезанието ако си запозната с този спорт се спират напълно въглехидратите и се храниш само с месо, за да си по релефен и аз това също направих и резултата от диетата беше шизофренията. Станах 47кг чиста мускулна маса, но за сметка на това прецаках мозакът си и една нощ се събудих от силно бучене в главата и хиляди човешки гласове. Основната храна на мозакът са въглехидратите , а аз го лиших за дълъг период от време без тях и сега жъна плодовете на моята глупост.
Психиатарът ми 3 пъти сменя хапчетата ми докато открие правилните за да спрат гласовете, за мое щастие успя и сега се чувствам отлично живота ми продължи своя ход без аномалии. За сметка на това пак напълнях от хапчетата от47 станах 87кг, сега пак съм на диета и свалих 14кг, но имам още много за сваляне, защото пълнотата също е болест.
Та това ецялата ми история по отношение на заболяването при мене. Зорлен се увредих, не е наследствено при мене.

Гинка
Мнения: 21
Регистриран на: 12 юли 2007 16:49

Мнение от Гинка » 17 юли 2007 16:37

Криси а ти как се разболя разкажи ми.

криси
Мнения: 17
Регистриран на: 10 юли 2007 10:55

Мнение от криси » 23 юли 2007 13:32

Гинка аз се интересувам защото майка ми има такъв проблем, преди 6 години получи първата криза, която продължи около 3 месеца, говореше че я подслушват, не даваше да се говори по телефон да се пуска телевизия и радио, всякакви шумове я смущаваха, не спеше по цяла нощ и др. Тогава изобщо не знаех за какво става въпрос и какво е това което се случва с нея.Заведохме я на лекар, лекарят каза, че е за психична болница/тоест както винаги всички прехвърлят на другия/, но нито ни каза за диагноза нито нищо, и съответно аз останах в незнание за това което се случва. Аз бях против да я пращам в болница и започнах да я гледам в къщи. Тези три месеца бяха кошмар за мене, постоянно се молех да се оправи. Бях толкова нервна станала от неспане тъй като тя не само че не спеше но и не ми даваше възможност и аз да спя. Лекарства и купих, но тя не искаше да ги пие, пък и аз не настоявах. След кризата тя се оправи и всичко започна по старому. Обаче тази година май месец се повтори кризата. И двете кризи според мен са от стресови ситуации, които тя е преживяла и са и се струпали за кратък период от време. Така аз мисля, тъй като няма нищо наследствено и вродено. Като започна втората криза, аз започнах да се интересувам от разни заболявания и да разпитвам и така предполагам, че това е някаква форма шизофрения. Междудругото тя вече е по добре и пак се оправи без лекарства. Всичко което се е случило по време на кризата го разказва и всичко помни. Когато я попитам как си обяснява това което се случва с нея , тя ми казва че е преживяла стресови ситуации и че това е било защитна реакция на мозъка, който е бил претоварен. Опитвам се да и кажа че може би е болест , но все още и е трудно да повярва. Сега тепърва ще се опитвам да я накарам да ходи на психиатър. Но аз съм доволна, че от двете кризи се оправи без лекарства, защото тези лекарства щяха да я дрогират и да я направят сънлива а и колко още вреди на други органи можеха да и навредят.

Гинка
Мнения: 21
Регистриран на: 12 юли 2007 16:49

Мнение от Гинка » 23 юли 2007 16:04

Криси задължително трябва да отидете на психиатър. Само така можете да знаете какво е станало в действителност и какво е заболяването. Аз в началото се дърпах но от един болен човек какво може да се очаква. Много ми помогна ходенето до такъв тип лекар, в началото не докато не ми оцели хапчетата , които да спрат гласовете но след това да. Много съм доволна.Същото се отнася и за Катя, тя също трябва да допре до психиатърска помощ друг начин няма. Ако е шизофрения болеста е коварна и на пита нито възраст нито пол :!: Разяжда психиката на човека :!: :cry:

криси
Мнения: 17
Регистриран на: 10 юли 2007 10:55

Мнение от криси » 23 юли 2007 20:30

Гинка права си, а ти при кой лекар ходиш? Много е трудно тъй като малко са хората които разбират от психиатрия, повечето доктори отпращат болните в клиниките и не искат да се занимават с тях, както стана при мен и в двата случая.
Как си обясняват лекарите факта че тя излиза от двете кризи без да е пила лекарства???

Гинка
Мнения: 21
Регистриран на: 12 юли 2007 16:49

Мнение от Гинка » 24 юли 2007 06:59

Моят лекар се казва д-р Попов работи във ВМИ в гр. Пловдив много добър специалист и малко странен тип като всички с такава професия.

криси
Мнения: 17
Регистриран на: 10 юли 2007 10:55

Мнение от криси » 24 юли 2007 15:01

Благодаря ти Гинка,

ПИТАМ СЕ ЗАЩО НИКОЙ ОТ ЛЕКАРИТЕ ВЪВ ФОРУМА НЕ СЕ ВКЛЮЧВА В ТЕМИТЕ И ВЪПРОСИТЕ ЗА ШИЗОФРЕНИЯТА? НА ВСЯКАКВИ ДРУГИ ВЪПРОСИ ОТГОВАРЯТ А ОТНОСНО ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ИМА МЪЛЧАНИЕ! ТОВА ДОКАЗВА ФАКТА ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА МАЛКО СПЕЦИАЛИСТИ В ТАЗИ ОБЛАСТ, МАЛКО ПСИХИАТРИ, КОИТО РАЗБИРАТ ОТ РАБОТАТА СИ. И ВСЕ ПАК АКО СЕ ПОЯВИ ВЪВ ФОРУМА НЯКОЙ ПСИХИАТЪР КОЙТО МОЖЕ ДА ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИ ОТНОСНО ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ МОЛЯ ДА НАПИШЕ И ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИТЕ ЗАДАДЕНИ ОТ ТОЛКОВА ХОРА ПО ГОРЕ.
БЛАГОДАРЯ

криси
Мнения: 17
Регистриран на: 10 юли 2007 10:55

Мнение от криси » 27 юли 2007 14:15

Гинка а теб как успяха да те накарат да отидеш на лекар? Защото е доста трудно да накарам майка ми...

Гинка
Мнения: 21
Регистриран на: 12 юли 2007 16:49

Мнение от Гинка » 27 юли 2007 18:36

Криси почти на сила. Баща ми веднага като ме видя вечерта в какво състояние съм се обади на този доктор Попов. На сутринта веднага ме закараха при него , аз просто не бях в състояние да разсъждавам трезво. Пробвай с това ,че просто консултативно отивате без никакви ангажименти.

Стефан
Мнения: 7
Регистриран на: 26 юли 2007 15:15

Мнение от Стефан » 29 юли 2007 22:23

здр на 26 години съм сестра ми от една година е с диогноза пароноидна шизофрения и пие рисполепт но лекарството няма никакъв ефект само странични действия състоянието и не е добро от 7 години работя в системата на МВР и съм се сблъсквал с различни случай на хора с психични заболявания.а сега го имам и в личен план и незнам какво да правя явно трябва да и се сменят лекарствата защото е на 23години с 2 висши образования и е в началото на живота незнам какво да правя отделя се от приятелките си изгуби желание за учене и работа.просто незнам какво да правя за това ви пиша.

криси
Мнения: 17
Регистриран на: 10 юли 2007 10:55

Мнение от криси » 30 юли 2007 11:17

Стефане може би е добре да намериш добър лекар, според мен щом този медикамент не помага трябва да се смени с друг, няма смисъл да пие лекарства, които не и помагат а напротив и вредят. В какво се изразяват нейните симптоми или кризи? Това че е изгубила желание за учене и работа в резултата на болестта ли е?

Стефан
Мнения: 7
Регистриран на: 26 юли 2007 15:15

Мнение от Стефан » 30 юли 2007 14:55

Симптомите са Че някой е снима Че всичко в ученето е скалъпено.според мен отключването на тази болест е впоследствие от стрес и проблеми в семейството Но според лекарката при която съм бил в 15 поликлиника в софия тя е може да се отключи и без тези причини.имали сме тежко детство и двамата. И незнам какво да мисля .добър психолог е много трудно да намериш.а за лекарствата според лекарката за да се сменят трябва да постъпи в болница. а тя не иска.

Отговори

Върни се в “Шизофрения. Циклофрения. Психично здраве”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост