ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Точният хранителен режим може да помогне борбата с целулита
Множеството изследвания са доказали вредата от UV лъчите върху...
Бебетата, започнали да ядат твърди храни по-рано, се събуждат ...

Моля психиатри помогнете!

Модератори: админ, консултанти

valq1
Мнения: 15
Регистриран на: 16 май 2008 22:22

Моля психиатри помогнете!

Мнение от valq1 » 14 юли 2009 16:24

Много моля за съвет и съдеъствие........
Ще се опитам да бъда и кратка и ясна ,за да ме разберете по най-правилния начин,защото поддам ли се на мъката си ..нищо нямя да мога да ви напиша.
Майка съм на 26г.момиче със психичен проблем.Дъщерями е едно едно достс успяло момиче до момента(до момента на сриването на психиката и)
Незнам дали тази( успялост)е в основата на на този огромен за семейството ми проблем.За да ме насочите ,дали това може да е причината,ще кажа че и тя както и сина ми завършиха математическагимназия в близкия окръжен град,после веднага студенти.Тя самата завърши две инжинерни образования и доди почти завърши семестериално и икономика във Варненски Университет,когто един ден се наложи да я прбирам то пътя Варна -Н.загора.защото тя самата не беше в състояние да го направи.
Пътувах до Сл. бряг -взех я от там ,и следващите часове се оказаха най-страшните в живота ми.

Ще обясня какво имам предвид:
Поведението и страховете и бяха като на 5 год.дете.Веднага я зедох на психолог в окръжния град,нооо психолажката (известна в града,доцент дори-веднага каза не е за мен, и ни насочи към неин колега психиатър.Ето тогава като осъзнах колко е голям проблема аз бях на прага да се срина .единствено осъзнаването на факта ,че ако се поддам на емоцията, загива и тя,ме задържа да бъда силна.Последва лечение при психиатъра с "Лепонекс"1,5 год. след което лекаря и ги намали и мина поддържаща доза 25мг. вечер.Около Велигден т.г.,лекаря ,след и нейно сериозно настояване реши да и спре лечението(може би и той се е подвел по състоянието и)Аз обаче не трябваше да се подвеждам трябваше да я наблюдавам по осторожно ,а аз това не направих.Оставих я да живее сама с приятеля си който се появи в този период.А прекъсна 7 год. друга връзка във Варна преди това.20 дни след спирането на лекарството се влоши но бавно постепенно и почти незабелижимо за околните ,докато нещата не станаха отново "видими"и с не въоражено око изнервена,лоша, агресивна ,по скоро с думи отколкото с действия,нападателна ,безцеремонна...И изпадна отново в криза само че за разлика от първия път не се държи като малко дете,а грубо и нагло.Кара се с всички близки и познати.Аз разбирам че това е в следстви на болестта(както казва лекаря:"това в момента не е твоята дъщера,тя в момента е с променено съзнание)Дори немога да пиша ,немога да си формолирам правилно мисълта,толкова ми е трудно...
Моля,всеки специалист(пък и не само) който прочете това нека ми помагне моля със всичко което знае...с опит дори...какво да правя..как да постъпя за да помогна максимално ,каво да очаквам от тук нататък след всичко това ,как да се държа с нея.Града и малък хората със сигурност говорят ...дали ще е за нейно добро да се махнем в друг град за има някакъв шанс.Правилно ли е било лечението сега отново е на Лепонекс-25мг.сутрин и 75мг. вечер от същия лекар.Днес записах час за преглед при друг психиатър за да чуя и още едно мнение....за да реша как да постъпя.Тя разбира се неиска да си пие лекарствата намала нужда от тях а ние другите се нуждаем от тях,най -вече аз според нея.Обинава ме че искам да я вкарам в лудница ай така просто,а в момента няма как да ме разбере ,че аз точно това се мъча да предотвратя..
Моля Ви д-р ЯНЕВА и всички, кото можете да помогнете ,дайте ми съвети за да се ориантирам отново.Моля помогнете ..пишете...! Моля!

iwa
Мнения: 975
Регистриран на: 22 юли 2008 12:10

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от iwa » 14 юли 2009 17:45

Здравейте !


Дъщеря съм на психиатър с над двадесет години стаж.Дадох на татко писмото ви и той смята да се доверите на психиатъра си.Практиктиката е, че когато едно лекарство-в случая лепонекса е помогнало то пак ще помогне.
За достоверност -това е баща ми
http://www.ivfpleven.com/index.php?l=24&id=32,
но той не може дави помогне защото както виждате има съвсем други пациенти.

Успех!

ivana74
Мнения: 188
Регистриран на: 12 мар 2009 20:28

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от ivana74 » 14 юли 2009 18:54

iwa,
Мн ми хареса статията на бащати, изглежда готин човек.

nelly313
Мнения: 109
Регистриран на: 14 окт 2008 13:32

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от nelly313 » 15 юли 2009 11:00

Съжалявам за това,което се е случило с дъщера Ви!
От това,което пишете обаче не става много ясно какво точно се е случило-изведнъж ли започна всичко,или преди това наблюдавахте някои странности в поведението й?От друга страна-в какво се изразяваше този силен страх-какво Ви каза тя,опита ли се да обясни?Нещо случило ли се е с нея или нещата,от които се страхува са само в нейното съзнание?И тази агресия-към Вас ли е насочена или към някой или нещо неопределено-в какво се изразява?
Лепонекс е силен невролептик,вероятно са го предписали,за да се подтиснат малко тези страхове и агресивни пристъпи,но е много важно да се изясни причината за това състояние и точно какво е състоянието.
А колкото до това,че хората в малкия град говорели-нека си говорят-лесно е да говориш,когато не си изстрадал на гърба си нещо-не им обръщайте внимание,по-важното в момента е да сте до дъщеря си и да я подкрепяте,тя има нужда от Вас!

valq1
Мнения: 15
Регистриран на: 16 май 2008 22:22

от авторката

Мнение от valq1 » 15 юли 2009 20:18

Благодаря ви Нели,за съпричастността,благодаря ви че писахте...
Ами как да ви кажа не влезнах много в подробности-за да не размия разказа си в много подробности,но и те са важни разбира се.Ами била е понякога по-невна,понякога по-подтисната,но нищо по-различно от нормалните поведения на хората.Обяснявала съм си го с особености на характера ,с това че е нативарена в учението и въобще с нормалните трудности на живота.Всеки има трудни моменти,с коити трябва да се борим.
Мисля че нищо по-различно не се е случили при нея,чувахме се почти всеки ден,защото тя живееше далеч от мене- на около 350км.Живота и не беше по-различен от това на повечето млади хора като нея.Раротила е малко през този период,защото учеше редовно обучение и нямаше възможност да ги съместява и двте неща едновременно.Живееше с тогавшния си приятел.
Брибрах я от там в силен срес ....тогава говореше за извън земни и такива неща,тогава почна да се извинява на всичките си приятели познати и близки,за евнтуално нейно лошо отношение към тях...а то акова не е имало,тя не е лош човек по принцип,винаги се е държала коректно с хората.
А за въпроса ви ,към кого е насочена агресията и сега,ще кажа към всички,кактоказах държи се грубо и арогантно с баща си ,с мен,с братовчеда си ,с приятелката си но ,най-груба е с мене,на моменти абсолютно безцеремонна.Говори за родителите на двамата приятели които имаше че казвали за нея неща лоши разбира се зад гърба и итя ги чувала.Аз в началото и вярвах,защото тя не е такъв човек не би лъгала за такива неща ...но сега си давам сметка че е в следствие на болестта и.Изопачява думите на хората ,те всъщност имат съвсем друго предвид.
Имаше момент когато се подобри ,тогава когато си пиеше лекарствата предписани от лекаря ,беше почнала работа дори в едно счетоводсво,но итам се държала грубо е с един възрастен човек,който за зла участ се оказазал баща на шефа й.И съответно нещата там прик лючиха.
Много ми е болно че се държи грубо и с мене,но и го прощавам защото знам че трябва врвме за да разбре че не е права.
Как да ви кажа,незнам какво да правя ,как да се държа с нея,за да излезе по-бързо от това състояние...
Чакам някой от лекарите тук да се включи и да ме посъветва. Моля пишете!

Simona.borisova
Мнения: 1
Регистриран на: 14 юли 2009 21:54
Местоположение: София

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от Simona.borisova » 16 юли 2009 21:30

Здравейте , мила госпожо.Казвам се Моника и съм от Варна.Веднага щом прочетох Вашето писмо и молба з помощ , реших и аз да пиша. Моята история е горе-долу същата като на дъщеря ви .Бях едно весело и безгрижно момиче, никога не ми е липсвало нещо, родителите са ми добри и работливи хора.Омъжих се по любов, имам 2 деца и така се стигна до.....нищото.Сякаш изведнъж, малко по малко трупаните страхове и неприятни случки със свекърва ми ( при която вече не живея ), взеха връх над всичко .Станах агресивна към децата си и съпруга си , ругаех родителите си за нищо,почнах да харча безразборно.......Докато 1 ден майка ми ме заведе на психиатър-там ми изписаха лекарства.Пих ги около 6-7 месеца и ги спрях по собствена инициатива, което се оказа най-голямата ми грешка.Не след дълго нещата се задълбочиха ,влошиха и станаха неописуеми.Точно в деня,когато сестра ми роди и щастливия татко дойде да съобщи съм реагирала неадекватно( а аз лично чаках това дете с голямо нетърпение-имам 2 мончета ,а знаехме че сестра ми ще роди момиченце ), та точно в този ден майка ми се принудила да извика линейка и така с полиция и психиатри ме вкараха почти на сила в психиатрията. Тогава ненавиждах майка си и съпруга си-те подписаха и ме оставиха там, но сега след 3,5 години искрено им благодаря за това .Попаднах на много добър лекар Д-Р Войнов.Прочетох , че лекувате дъщеря си и във Варна-потърсете този лекар -непременно ще ви помогне, сигърна съм .Той работи в Св. Марина -на първия етаж на ДКЦ-то в 105 кабинет, работи и направление от личн. лекар.
Сега съм на поддържаща терапия и се чувствам отлично-ходя на работа, грижа се сама за семейството си, справям се .
Най-много дължа на майка си ,съпруга си и д-р Вийнов-те бяха до мен и ми помогнаха.
Пожелавам ви успех и дано дъщеря ви се оправи,тя е още млада. ПОЖЕЛАВАМ ВИ ГО О СЪРЦЕ . УСПЕХ

valq1
Мнения: 15
Регистриран на: 16 май 2008 22:22

от авторката

Мнение от valq1 » 16 юли 2009 23:37

Много много Ви благодаря за писмото!С тези Ви думи разбирам че има все пак надежда.Дано се подоБри и моето момиче.Знам ,че като и дойде мозъчето намястото си -и тя ще го проумее.Тя също много настояваше да спре (лекарствата де)и стигнаха до споразомение с лекаря си ,но явно е било много голяма грешка.Върнахме се изходна позиция.Сега след 9 дни прием на нова доза -нещата много бавно се оправят.....
БЛАГОДАРЯ ВИ!

nelly313
Мнения: 109
Регистриран на: 14 окт 2008 13:32

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от nelly313 » 17 юли 2009 10:00

Здравейте отново!
Внимателно прочетох второто Ви писмо,в което давате малко повече информация.За съжаление нещата наистина са сериозни,но не губете надежда-надявам се лекарствата,които са предписали на дъщеря Ви постепенно да овладеят тази остра фаза на заболяването и нещата да се поуспокоят.Ако трябва се консултирайте с няколко лекари,за да се избере възможно най-подходящото лечение.
Тези неща,които тя" вижда" и "чува" в съзнанието си най-вероятно я провокират да се държи така агресивно и враждебно към околните и наистина е трудно да го обясните на хората,които не знаят,че тя има такъв проблем.Болните в такова състояние обикновено не са критични-т.е. не осъзнават в каква ситуация се намират и най-често заявяват,че нямат проблем,че не е необходимо да пият лекарства и т.н.-мисля,че с това ще Ви е най-трудно да се справите.Това за съжаление също може да провокира агресия към Вас,но въпреки всичко- не се отказвайте!

valq1
Мнения: 15
Регистриран на: 16 май 2008 22:22

от авторката

Мнение от valq1 » 17 юли 2009 12:54

Здравейте Нели,Още веднаъж казвам БЛАГОДАРЯ,на Вас и на всички, които пи шат и по този начин са съпричастни кък проблема ми,оделяйки от времето си...
Някои от нещата са като казвате:Така е тези болни не осъзнават проблема,защото това е болест на ума и съзнанието най-общо казано.Наистина не иска да си пие лекарсвата,мака че почва постепенно и това да преодолява.
Незнам дали сте лекар и това което казвате е от значение и непременно"вързано" едно за друго:Това че не са критични;не осъзнават проблема си.Нормално може би за болестта е да НЕ се осъзнае проблема,но въпроса ми е: непремено ли трябвя де е свързано с некритичност.В този смисъл това нов проблем ли е за нейното състояние,или нищо не е задължително и е строго индивидуално за всеки болен???
Много ми се искаше да се включи някой лекар от консултантите във форума,но до момента нама такива мнения и съвети.Щяхя да ми са от полза(Много наистина)!Хора, ако някой има познания в тази област ,или само с опит дори..пишете моля,ще съм ви много благодарна..Наблюдвам я внимателно и ,ако има промени надявам се да мога да ги определя,за да подпомогна по правилното лечение и подход...
Благодаря
Бъдете здрави !

nelly313
Мнения: 109
Регистриран на: 14 окт 2008 13:32

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от nelly313 » 17 юли 2009 22:07

Здравейте!
Не съм лекар,но съм психолог и все пак имам някаква представа за тези състояния.Искам веднага да Ви успокоя,за това,което казвам,че" болният не е критичен" не е някаква нова и опасна страна на заболяването на дъщеря Ви-това е характерно за голяма част от болните-те не възприемат себе си като "болни"-според тях всичко си е наред и недоумяват защо трябва да пият тези лекарства.Обикновенно близките са тези,които забелязват,че нещо се случва и реагират.
Радвам се,че все пак имате напредък,надявам се този кошмар да отшуми и момичето скоро да се почувства по-добре!

Martaaaaaa78
Мнения: 1
Регистриран на: 25 мар 2012 02:33

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от Martaaaaaa78 » 25 мар 2012 02:41

може ли само да ви попитам в семейството ви имало ли е смърт или някой който се е разболял от нелечима болест или просто някакво нещастие да се е случило преди да се случат странните неща с дъщеря ви?

user32
Мнения: 238
Регистриран на: 21 ное 2011 02:13

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от user32 » 13 юли 2012 14:38

Това което знам за заболяванието шизофрения, параноидна и прочие е, че лекарствата не трябва да се спират. Подобрение или трайно излекуване има след 65 години. Има хора които пият такива лекарства по 30 и 40 години и това не трябва да отчайва никого. Лекарствата е пият до живот и колкото се спират става по-лошо. Най-добре е да се кара с един медикамент, колкото повече се натрупва, толкова повече състоянието на болния е по-добро.

Не съм лекар, най-голямата грешка е когато болния не посещава лично лекуващият психиатър (имам предвид, не чрез близки, ами директен контакт с лекаря и болния, тогава нещата имат много добри резултати). Надявам се да съм помогнал на много. Медикаментите са 7-8 и са известни на всички болни предполагам. Заболяването е в следствие на генно увреждане. Това което знам аз лично е, че има и нови медикаменти които обаче все още не са пуснати директно на пазара и се тестуват, но е най-добре да се ползват официалните които са вече удобрени, за момента по моя информация Zeldox (Geodon) и Abilify са най-модерните и изпитани на пазара а в БГ те са безплатни по НЗОК. Рисполепт също е много добър медикамент. Тегло се качва от всички лекарства без изключение.

dalia92
Мнения: 13
Регистриран на: 13 окт 2012 19:10

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от dalia92 » 17 окт 2012 22:41

Чувала съм добри отзиви за Александър Попов- психиатър от Варна, работи в ДКЦ "Св. Марина" и за Петър Николов в МЦ на "Брегалница". Д-р Войнов щеше да умори дъщерята на наши близки, със силните си лекарства и дозировки. Не бих го потърсила за помощ!!!!!

ani18
Мнения: 3
Регистриран на: 13 юни 2015 22:49

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от ani18 » 13 юни 2015 23:04

Здравейте и от мен.Видях,че темата е доста стара,но сега аз имам нужда от психиатър.За да съм по-точна не аз,а моят приятел.Историята е подобна с тази на "valq1".Заедно сме вече години,той е изключително амбициозен,креативен,силен,борбен човек,на мравката път прави.И изведнъж той се срина-отчитам го на факта,че почти винаги си поставяше цели,които не се осъществяват,безпаричие и най-вече употреба на марихуана.И така изведнъж той стана друг човек,човек който аз не познавам-говореше за други хора,измислени,несъществуващи;изведнъж избухваше и ставаше агресивен,но не към мен а към тези хора-псуваше,викаше,удряше по стени,врати.Спря да ходи на работа,просто си стоеше по цял ден,без телевизия,интернет и мислеше за "неговите неща".И така минаха три месеца,през които аз и близките му говорехме да потърси помощ,но той отказваше.Тогава и ние не осъзнавахме,колко е сериозно.Все си казвахме,че ще се оправи.Но в един момент той започна да говори и за самоубийство,че само така ще се оправят нещата.Един ден той пак избухна,започна да крещи,блъска и да казва че ще се самоубие и аз се принудих да звънна на бърза помощ.Дойде полиция на сила го вкарахме в психиатричната клиника.Няколко дена вече е там,всеки ден пита кога ще излезе,защо е там,не е за теб,ние не сме добре,аз съм виновна,че той е там.За мен най-доброто решение е той да остане колкото е необходимо,да се наеме психолог,който да разговаря с него,да се откаже изцяло от марихуаната,защото тя е в основата на всичко.Моля лекарите,които четат да помогнат!И понеже са минала 6 години,откакто "valq1" е писала коментар,ако прочете моето писмо,моля да отговори какво е станало с нейната дъщеря,за да знам какво следва!

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Моля психиатри помогнете!

Мнение от fantagiro » 14 юни 2015 21:55

Вижте, както мъжът ми има познати, които нито родителите му, нито аз познаваме, така и всеки друг човек. Моите родители също не познават част от познатите ми, както и мъжът ми... Мисля, че в това няма нищо странно.
Когато човек е изплашен от нещо до степен да получи нервна криза, често говори несвързано... Включително може да споменава имена, но да не се съобрази да спомене откъде ги познава или... да го е страх да спомене откъде. Щом има замесена и марихуана...

Ако дойде момент, в който да се успокои може да обясни адекватно неадекватните си действия.

Психиатър - психотерапевт му е нужен, а не психолог. Психолог е за хора с по - лека симптоматика.

За самоубийството, че само то било решение... Явно се е наплашил сериозно от нещо... или вътрешно се срамува и страхува, че употребява марихуана.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Отговори

Върни се в “Шизофрения. Циклофрения. Психично здраве”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 гост