Страница 1 от 1

Базоцелуларен карцином или папилом?

Публикувано: 05 окт 2017 13:29
от kalina.
Здравейте, мъжът ми (на 27 год.) имаше кожно образувание на гърба, което приличаше на брадавица. Не знам от кога е, но със сигурност са години - може би поне 4 - 5. Това образувание редовно се разраняваше и хващаше коричка. След преглед при онкодерматолог му препоръчаха да го махне, според лекарят по - скоро "за всеки случай" щом се разранява.

Та оперираха го преди 20 дни и в хистологичното изследване пише "базоцелуларен папилом". Хирургът, който го е отстранил е казал, че няма нищо притеснително, само да следи за рецидиви.
Но след като отново ходи при дерматолога с епикризата, той му е казал, че такова понятие като базоцелуларен папилом няма и нещо е объркана хистологията. Тъй като не пише нищо допълнително той смята, че не е карцином, а някакъв друг вид папилом.

Въпросът ми е след като изследването явно е объркано ако все пак се касае за базоцелуларен карцином, нужни ли са някакви допълнителни изследвания и какви? Също така хирургичното отсраняване достатъчно ли е като лечение? Какъв е шансът да има местастази някъде и какво трябва да направим? На скенер ли трябва да се подложи?

Re: Базоцелуларен карцином или папилом?

Публикувано: 05 окт 2017 13:59
от 1313
Може би на първо време ще бъде добре ако лично разговаряте с лекаря, направил хистологичното изследване. Възможна е и грешка при напечатване на резултата. И ако след това имате съмнение, вземете си стъкълцата и блокчетата и направете повторно изследване в друга лаборатория.

Re: Базоцелуларен карцином или папилом?

Публикувано: 05 окт 2017 14:15
от kalina.
Утре мъжът ми ще говори с хирургът. Не знаех, че можем да вземем пробата. А тя колко време се пази и резултат ще бъде ли достоверен след повече от 20 дни?

Re: Базоцелуларен карцином или папилом?

Публикувано: 05 окт 2017 15:51
от kalina.
А пробата дали се пази още? 20 дни са минали и дали резултатът ще е реален след толкова време?
Ако все пак е карцином трябват ли още изследвания?

Re: Базоцелуларен карцином или папилом?

Публикувано: 08 окт 2017 20:38
от д-р Ал. Игнатова
Здравейте!
Дори и да е базоцелуларен карцином, при него по принцип няма метастази - почти изключено е. Проблемът при него е локалният инфилтративен растеж - т.е. въпросното разязвяване, а лечението е оперативно - каквото вече е било приложено.
Поздрави!

Re: Базоцелуларен карцином или папилом?

Публикувано: 09 окт 2017 13:15
от kalina.
Много благодаря за отговора, д-р Игнатова!
Надявам се всичко да е наред!