Имам същия проблем - себореен дерматит ,повече от 15 години.Казвам имам ,защото заболяването е хронично .т.е. не се лекува ,а само се поддържа.Ходил съм при повече от 10 лекари ,включително и дерматолози,но така и не можаха да ми помогнат.Най-често предписват лекарства с кортикостероиди,които имат бързо действие в намаляване на зачервяванията,но пропускат да кажат,че същите деградират финните кръвоносни съдове на кожата.Лекарството което ми помага най-дълго беше Linola Fett N - кремче на базата на гъша мас и изцяло естествени добавки.В крайна сметка един ден ми писна и от дерматита и от лекарите и реших да си помогна сам...като се заровя в Интернет.От чичко Google научих ,че причинителят на болестта е гъбичка - Pityrosporum ovale (Malassezia),която се храни с липидите отделяни от кожата.Ето я гадината:
http://www.genciencia.com/default/elimi ... esponsable . Тук отново трябва да повторя ,че болестта е хронична и се дължи на генетична предразположеност и съответно произвеждани от кожата мазнини с различно от нормалното съдържание.От някакъв американски сайт научих ,че съвременната медицина е синтезирала няколко препарата борещи се с тая гъба,но два особенно ефективни - Ketoconazole и Zinc pyrithione.Още едно търсене в Google и ...опаа ,намерих ,че Ketoconazole 2% се намира в шампоан Низорал .Оттук вече нещата стананаха лесни.
Купих си Низорал и използвах според упътването : Косата се мие два пъти седмично с шампоана ,като се намазват и увредените участъци на кожата (при мен зачервяванията бяха по лицето) и задължително се държи 3-5 минути преди измиване.И това в продължение на 4 седмици.След прилагането кожата ,чак скърца от чистота и понякога има леко възаление от препарата ,но не е нещо сериозно.Резултатът е ,че вече година не ми се налага да използвам ,каквито и да било лекарства ,а зачервяванията ги няма.Важна е обаче и поддръжката - процедурата се повтаря веднъж на 2 седмици( аз го правя когато се сетя).Също така не е желателно да се пие концентриран алкохол и и да се ядат люти храни.Ами това е всичко - надявам се да помогне на колкото се може повече хора.