ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Около 1% от населението може да е алергично
Кога се налага консултация със специалист?
Няколко съвета за облекчаване на симптомите

Изтръпване и парене на краката

Модератори: админ, консултанти

grozdan
Мнения: 5
Регистриран на: 10 апр 2007 19:03

Изтръпване и парене на краката

Мнение от grozdan » 11 сеп 2007 20:21

Здравейте. От 4-5 дни майка ми се оплаква от изтръпване и парене на краката под колената. Има разширени вени и диабет тип 2. В момента захарта и е в нормата. Ходи на лекар, но не са и поставили диагноза и тя се притеснява. Изписали са и различни лекарства. Единия лекар е заложил на лекарства за разширени вени/Детралекс/,а невролога е изписал агапурин ретард. Каква може да е причината и какво ще ни посъветвате да предприемем?

Потребителски аватар
Ростислав
Мнения: 230
Регистриран на: 13 авг 2007 01:35
Местоположение: София

Мнение от Ростислав » 11 сеп 2007 22:29

До сега майка Ви имала ли е проблеми в кръстната област, от рода на дискови хернии, протрузии, ишиас и т.н. Паренето и изтръпването биха могли да са с неврогенен произход. Локализацията на симптомите само в областта от колената на долу ли са, или се разпространяват по дължината на целия крак? На двата крака еднакво ли са проявени симптомите или единия е с по-ясно изразени? Забелязвате ли някакви промени по долните крайници от рода на: повишена или понижена локална температура, кръвонасядания и др? Правена ли е скоро ангиография(снимка на кръвотока, чрез контрастно вещество). Отговора на тези въпроси, би могъл да даде известна светлина по случая.

Потребителски аватар
foramen
Мнения: 168
Регистриран на: 04 май 2007 23:30

Re: Изтръпване и парене на краката

Мнение от foramen » 12 сеп 2007 00:17

grozdan написа:Здравейте. От 4-5 дни майка ми се оплаква от изтръпване и парене на краката под колената. Има разширени вени и диабет тип 2. В момента захарта и е в нормата. Ходи на лекар, но не са и поставили диагноза и тя се притеснява. Изписали са и различни лекарства. Единия лекар е заложил на лекарства за разширени вени/Детралекс/,а невролога е изписал агапурин ретард. Каква може да е причината и какво ще ни посъветвате да предприемем?
Най-вероятно се касае за Диабетна Полиневропатия.
Диагностицира се с: ЕМГ /електромиография/
Лекува се с :http://www.ecopharm.bg/lang_bg/products.php?category=8
**Този, който дава малко, няма право да иска много**

grozdan
Мнения: 5
Регистриран на: 10 апр 2007 19:03

Мнение от grozdan » 12 сеп 2007 17:18

Ростислав написа:До сега майка Ви имала ли е проблеми в кръстната област, от рода на дискови хернии, протрузии, ишиас и т.н. Паренето и изтръпването биха могли да са с неврогенен произход. Локализацията на симптомите само в областта от колената на долу ли са, или се разпространяват по дължината на целия крак? На двата крака еднакво ли са проявени симптомите или единия е с по-ясно изразени? Забелязвате ли някакви промени по долните крайници от рода на: повишена или понижена локална температура, кръвонасядания и др? Правена ли е скоро ангиография(снимка на кръвотока, чрез контрастно вещество). Отговора на тези въпроси, би могъл да даде известна светлина по случая.
:Майка ми не е имала проблеми в кръстната област. Изтръпването е започнало от стъпалата и е достигнало малко над коляното до момента. Не се разпространява по-нагоре. Симптомите са еднакви и на двата крака. Има парене по ходилата повече към пръстите. Няма кръвонасядания. Не е правена ангиография. Невролога е изписал ЕМГ за четвартък. Още не е направено. Може ли да се прави някаква терапия в къщи/компреси, масажи и др./?

Потребителски аватар
Ростислав
Мнения: 230
Регистриран на: 13 авг 2007 01:35
Местоположение: София

Мнение от Ростислав » 13 сеп 2007 00:24

Съвета ми на този етап е да не предприемате никакво домашно самолечение!Масажа, компресите и т.н не са така безобидни както е широкото мнение, биха могли да доведат до сериозни усложнения.След направата на ЕМГ, и други(по преценка на лекуващия невролог) изследвания, би могло да се предприеме нещо конкретно, и с радост бихме го обсъдили във форума.Всяко действие "на сляпо", крие сериозен риск които не Ви препоръчвам да поемате.

grozdan
Мнения: 5
Регистриран на: 10 апр 2007 19:03

Резултати от ЕМГ

Мнение от grozdan » 13 сеп 2007 17:55

Много ви благодаря за помоща.
Ето какво е закрючението след ЕМГ: Налице са данни за двустранна аксонална увреда на н. перонеус, по-тежко в дясно. Скоростта на провеждане по двигателните влакна на н. тибиалис е двустранно е на долна граница. Липсва СНАП от н. суралис вляво, нискоамплитуден СНАП в дясно. Н-рефлекс едва набелязан двустранно. Намален процент на F-вълните от m ext dig br sin при проксимална стимулация на n peroneus. ЕМГ данни за аксонален тип увреда на двигателните и сетивни влакна на нервите на краката, предкоренчева увреда L5 ниво вляво.
Поставена е диагноза: Диабетна полиневропатия. Лекува ли се това, може ли да се излекува и как?

Потребителски аватар
Ростислав
Мнения: 230
Регистриран на: 13 авг 2007 01:35
Местоположение: София

Мнение от Ростислав » 13 сеп 2007 19:54

За съжаление от 40% до 60% от болните със захарен диабет, получават усложнението-диабетна полиневропатия. Патогенезата на заболяването не е напълно разяснена, и се обсъжда ролята на различни фактори.Заболяването съществува в няколко форми, в зависимост от локализацията и степента на увреда.Лечението на ДПНП е трудно и продължително.Най-напред се пристъпва към строг контрол на хипергликемията.Благоприятен ефект оказват прилаганите периферни вазодилататори и антиагреганти от вида на Pentoxifylin(Agapurin).Добър ефект има включването в терапията на витамин "В", и антиоксиданти(а-липоева киселина и др.) Разбира се това е само примерен лечебен подход. Единствено лекуващия Ви лекар би могъл да назначи съответната терапия, съобразявайки се както с невропатията, така и с цялостния витален статус на майка Ви(съобразявайки се с придружаващите заболявания, възраст поносимост към дадени препарати и др).Несъмнено обаче, колкото по-скоро започнете лечението, толкова изгледите за изхода от заболяването са по-добри.Желая Ви успех!

grozdan
Мнения: 5
Регистриран на: 10 апр 2007 19:03

Мнение от grozdan » 14 сеп 2007 15:15

Диабетната полиневропатия не се ли среща при хора с дългогодишен диабет? Не се ли получава постепенно, с плавно нарастване на оплакванията? Майка ми има диабет от 2 години. Пази диета и си пие лекарствата. Поддържа захарта в нормите или до горната граница. Досега не се е оплаквала от изтръпване на краката. Това се получи изведнъж. Каза че единия ден и били изтръпнали само стъпалата, а на другия ден е стигнало до коленете. Дали е възможно причината да е друга? Моя колежка ме посъветва да се консултираме и със съдов хирург. Има ли нужда според вас?

Потребителски аватар
Ростислав
Мнения: 230
Регистриран на: 13 авг 2007 01:35
Местоположение: София

Мнение от Ростислав » 15 сеп 2007 23:21

Вие съобщихте за диагноза-диабетна полиневропатия, и ви обясних горе-долу, как стоят нещата с етиологията и лечебнооздравителния процес. За съжаление по интернет бихме могли да обсъждаме само това, което ни представяте като информация, което в повечето случаи е недостатъчно. Поставянето на крайна диагноза и назначаване на лечение се прави от лекуващия лекар, след щателен преглед, и диференциална диагностика. Ако лекуващия лекар сметне за необходимо, биха могли да се повторят изследванията, или да Ви прати на консултация с друг специалист. Вярно е, че развитието на ДПНП изисква по-дълъг период от време, но резултатите от ЕМГ-та доказват това заболяване, което значи по-скоростно развитие на болестта в този случай. Причините за ускоряване на развитието на ДПНП, биха могли да се търсят в наличието на други заболявания, предразполагащи фактори, общ здравословен статус и т.н.

neji_s
Мнения: 19
Регистриран на: 07 ное 2007 19:08

Мнение от neji_s » 21 ное 2007 17:34

Здравейте, от два дни периодично ми се схаща ходилото отдолу много неприятна работа свързано е чувство че ми се измятат пръстите трае около 1-2 мин и отминава.Бихте ли ме посъветвали за лечение и евентуално да ми обясните на какво се дължи. Благодаря Ви

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 21 ное 2007 19:58

Възможно е да се дължи на електролитен дисбалас. Препоръчвам да се изследва Калций, Натрий, Калий и ако има абнормалитети да се коригират. На каква възраст сте?

kikss
Мнения: 1
Регистриран на: 18 фев 2009 18:42

Re: Изтръпване и парене на краката

Мнение от kikss » 18 фев 2009 18:47

от два - три дни имам изтръпване на десния крак започващо то таза / външната страна / и продължаващо надолу до към коляното. Никога преди това не се е случвало. на каво може да се дължи тази неразположеност
мъж, 30 години, работя седнал /ако има значение/ но се разхождам много :)

apologize
Мнения: 2
Регистриран на: 19 фев 2009 00:15

Re: Изтръпване и парене на краката

Мнение от apologize » 19 фев 2009 00:33

Здравейте!Имам нужда от помощ и се надявам тук да я намеря. От няколко дни приятелят ми се оплаква от неприятно изтръпване на левия крак под коляното и в пръстите на същия крак.Трудно движи пръстите си и когато върви се усеща, че му е трудно и стъпва тежко. Той е едва на 22 години и не знам каква може да е причината. Не знам има ли връзка, но все пак да спомена, че преди няколко месеца си сецна кръста, въпреки че сега не се оплаква и казва че не го боли. Интересното е, че изтръпването и болката е само под коляното и само на този крак. Надявам се да можете да ми помигнете. Благодаря ви предварително!

bobspy
Мнения: 6
Регистриран на: 27 юли 2010 16:48
Местоположение: София

Re: Изтръпване и парене на краката

Мнение от bobspy » 27 юли 2010 16:50

Здравейте,
искам да се консултирам относно мой здравословен проблем, свързан с долните крайници на тялото.Аз съм мъж на 24 г.,180 см висок,60 кг тежък.Не спортувам.От много време ми се случва схващане на прасците на краката докато спя,схващане на пръстите на ходилата докато си ходя, но може би поради некомпетентността ми не съм обърнал по сериозно внимание на този проблем,защото все пак болките отшумяваха от между себе си.
Вмомента ми визникна друг проблем пак свързан с краката,който ме притеснява много.
От 3 дена има усилващи се болки и парения,като обождания с иглички на десния крак в областта над коляното.Симптомите са постоянни и засилващи се.Всяко мърдане на панталоните и допир с кожата ги усещам болезнено,а видимо нямам нищо ненормално на крака.Нито зачервяване,нито синки.На другия крак няма.
Ще бъда благодарен ако може да ми дадете напътствия какво да предприема от тук нататък,какъв специалист да търся,на какво може да се дължи това...
С предварителни благодарности, Боби !

Отговори

Върни се в “Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта