ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Катаракта (перде) - хирургично лечение

   
   

Get Adobe Flash player

Катарактата е сред най-често срещаните заболявания на окото.
Единственото ефективно лечение е хирургичното отстраняване на потъмнената леща и замяната й с изкуствена вътреочна леща.

Тази операция е сред най-често извършваните интервенции в света и има натрупан огромен опит от нейното прилагане

Най-съвременния метод за премахване на увредената леща е чрез ултразвук и се нарича факоемулсификация. Методът погрешно е добил популярност с наименованието „лазер”.

Представяме случай на катаракта при 45 годишен мъж.

Операцията се извършва без пълна упойка, а с капкова анестезия, която напълно обезболява пациента за тази интервенция.

Прави се 1 миниатюрен разрез, около 2,5 милиметра през който се извършва цялата операция и който не налага шев в края на операцията. Използва се втори помощен канал по-малък от милиметър.

Следва инжектиране на вискосубстанция в предната камера. С помощта на капсулни пинсети се прави кръгъл отвор в централната част на капсула. Това е важна и деликатна част от операцията, която осигурява безпроблемно протичане на следващите етапи от интервенцията.
Следва етапа на хидродисекция, който представлява инжектиране на физиологичен разтвор с цел отделяне на лещата от капсулата.

Следващия етап от операцията е вкарването на ултразвуковия наконечник, който се използва за разбиване и аспирация на помътнялата леща.

Премахването на потъмнената леща чрез ултразвук се нарича факоемулсификация и метода погрешно е добил известност с популярното наименование „лазер”.
Ултразвуковия наконечник извършва вибрации с много висока честота като по този начин раздробява потъмнената леша. Едновременно с това аспирира разбития материал.
Тази част от операцията понякога е затруднена от променената плътност на лещата, която се наблюдава при напреднал етап на заболяването. В този смисъл, е препоръчително лечението да се извършва на време.

Факоемулсификацията е най-атравматичния метод за премахване на потъмнената леща при катаракта. Този метод позволява операцията да се извърши през миниатюрен разрез с произтичащо от това бързо възстановяване и връщане към нормалното ежедневие.
В края на този етап от интервенцията, се използва специален наконечник за иригация-аспирация за почистване на периферните остатъци.По този начин потъмнената леща е изцяло премахната и вече не пречи на светлината да проникне към очното дъно.

След приключване на пълното премахване на потъмнената леща следва имплантиране на изкуствена, мека леща чрез специален инжектор поставен в миниатюрния разрез.
При имплантацията, меката леща се разгъва и заема мястото на естествената леща.

По време на самата манипулация пациентът не изпитва болка и може да напусне клиниката непосредствено след интервенцията.

Статии, свързани с това видео
Представените видеоматериали могат да съдържат кадри от реални хирургически интервенции, които да бъдат травмиращ за някои хора.
Не се препоръчва гледането на тези видеоматериалите от деца, бременни и хора с лабилна психика.
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

рекламаСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter