ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Коронарография с поставяне на стент

   
   

Get Adobe Flash player

Коронарографията е основен диагностичен метод, при който се визуализират кръвоносните съдове на сърцето чрез впръскване на контрастна материя.

Процедурата се извършва с местна упойка и е практически безболезнена за пациента.

Контрастът се впръсква в коронарните съдове през специален катетър, който се въвежда през периферна артерия под рентгенов контрол.

Предимство на метода е, че позволява в определени случаи, заедно с диагностиката да се осъществи и лечение.

Методът позволява да се визуализират насочено отделните съдове на сърцето в различни проекции. По този начин се установява тяхната проходимост и наличието на патологични промени.

Представяме случай на 55 годишна пациентка с дългогодишна типична стенокардна симптоматика, която се изразява в болка зад гръдната кост при обичайни физически натоварвания, която ограничава болната и налага честа употреба на нитроглицерин. на направената диагностична коронарография се вижда високостепенно стеснение на лява предна десцендентна артерия – основен клон на лява коронарна артерия.

Тази стеноза е причина за оплакванията на пациентката.
Непосредствено след диагностиката, едноетапно се премина към дилатация и поставяне на стент.

На следващите кадри със стрелка е отбелязано стеснението на коронарната артерия.
В съда се въвежда специален водач, след което по него се придвижва стента до мястото на стеснението и с помощта на балон се разгъва до възстановяване на нормалната проходимост на съда.

На финалните кадри може да се направи сравнение между началното и крайно състояние на съда. Вижда се, че след дилатацията и поставянето на стента е възстановена нормалната проходимост на коронарната артерия.

Статии, свързани с това видео
Представените видеоматериали могат да съдържат кадри от реални хирургически интервенции, които да бъдат травмиращ за някои хора.
Не се препоръчва гледането на тези видеоматериалите от деца, бременни и хора с лабилна психика.
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от РелаксСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter