ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Оперативно лечение на клапни заболявания

Оперативно лечение на клапни заболявания

Кога се провежда?

Препоръчва се при вродени и придобити клапни увреждания със симптоматична сърдечна недостатъчност и незадоволителен ефект от медикаментозна терапия.

Как се провежда?

Оперативните подходи при лечение на клапно заболяване включват:

- комисуротомия – разделяне платната на клапите при сраствания
- декалцификация
- отстраняване излишна част от платната или възстановяване на целостта им
- корекция на хордите и папиларните мускули – част от клапния апарат на сърцето
- корекция на пръстена на клапата или замяната му със синтетичен

Ако нативната клапа е в състояние, което не позволява оперативно коригиране се преминава към заместване с изкуствена механична клапа или с биологична такава. През последните години се трансплантират и аортни или пулмонални клапи от трупен донор. Операцията за смяна на клапа се извърша под обща анестезия. Достъпът е чрез разрез в областта на гръдната кост. Сърцето се спира медикаментозно и кръвообръщението се пренасочва към апарат, който го поддържа и осигурява оксигенирането на кръвта (екстракорпорално кръвообращение). След корекция на нативна клапа или поставянето на новата, кръвообръщението се възстановява и сърцето се дефибрилира.

Специална подготовка?

Механичните клапи са изключително стабилни и осигуряват адекватна сърдечна функция в продължение на години, но изискват доживотен медикаментозен контрол над хемостазата. При липсата на такъв съществува опасност от тромбоемболични усложнения. Налице е риск и от инфектиране и развитие на еднокардит. Биологичните клапи не налагат антиагрегантна терапия, но трайността им е по-малка.
Свързани статии
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от ХраненеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter