ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Соматотропен хормон (СТХ)

Соматотропен хормон (СТХ)

Какво представлява изследването?

Концентрация на Соматотропен хормон в кръвта.

Защо се прави изследването? (при какви заболявания)

Изследването на Соматотропен хормон (СТХ) се налага в случай на съмнения за нарушения в растежа. Хормонът се синтезира в предния дял на хипофизната жлеза и повлиява всички видове обмени в организма, повишава белтъчния синтез, необходим е за костния растеж. Състоянията с коитос е асоциира нарушената секреция на соматотропен хормон са: акромегалия – когато повисшения синтез на хормона се случва след настъпване на пубертета; гигантизъм – повишен синтез на хормона преди настъпване на пубертета; хипофизарен нанизъм – понижена секреция на соматотропен хормон в детска възраст.

Прицелни стойности

< 5 µg/L

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

За провеждане на изследването не е необходима някаква специална подготовка

Други

Посочените референтни стойности са ориентировъчни, при различните лаборатории обикновено има известни разлики и откронения от посочените. Да се вземат предвид референтните стойности на конкретната лаборатория.
Свързани статии
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Еко средаСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter